56

VN-onderzoeker Shepherd krijgt nog steeds haatmail van pro-pieten

Dr. Verene Shepherd, de Jamaicaanse VN-onderzoeker die zich in 2013 en 2015 uitsprak tegen de Nederlandse Zwarte Piet-traditie, ontvangt nog steeds haatmail van pro-pieten. Dat vertelde de VN-afgezant tijdens een lezing afgelopen zondag in Kingston, Jamaica, in het kader van de Internationale Dag van de Mensenrechten. Sheperd ontvangt a jaren tot wel 8 haatmails per dag uit Nederland, vol bedreigingen, scheldpartijen, racistisch taalgebruik en/of racistische memes. Zoals gefotoshopte afbeeldingen waarop de Obama’s en de voormalig Franse Minister van Justitie Christiane Taubira als apen worden neergezet. Sheperd:

Een recente haatmail, screenshot via Afro Magazine

Er kwamen in de periode vlak nadat ik me had uitgesproken tegen Zwarte Piet zoveel mails binnen dat mijn e-mailaccount bij de universiteit twee jaar lang moest worden gesloten, omdat de servers het niet aankonden.

Shepherd, die doceert aan de Mona Campus in Jamaica van de University of the West Indies, sprak zich in 2013 als voorzitter van de VN-werkgroep People of African Descent, uit tegen zwarte Piet, die ze een ‘racistisch stereotype noemde’:

De werkgroep kan niet begrijpen waarom Nederlanders niet inzien dat dit herinnering oproept aan de tijd van slavernij en dat in de 21ste eeuw deze praktijk moet stoppen.

In 2015 nam ze opnieuw geen blad voor de mond:

Kinderen moeten niet de last van zo’n verleden dragen. Ze moeten er niet elk jaar aan herinnerd worden dat ze kinderen van slaven zijn. Dat kun je zien als een schending van mensenrechten die nooit gerechtvaardigd kan worden door tradities of gebruiken.

Shepherd is sindsdien niet van mening veranderd:

Sinterklaas zou een kinderfeest voor alle kinderen moeten zijn, maar in plaats daarvan krijgen kinderen op jonge leeftijd racisme aangeleerd.

Via: Afro Magazine

Cc-foto: Dutch Simba

Geef een reactie

Laatste reacties (56)