Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

VN onderzoekt armoede in de Verenigde Staten

  •  
02-12-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
484 keer bekeken
  •  
3870128496_c1dcb914d1_o

© cc-foto: Kevin McShane, dakloze in Hollywood. https://flic.kr/p/6TZqno

De speciale VN-rapporteur voor extreme armoede en mensenrechten maakt een tour door de Verenigde Staten om te achterhalen hoe het is gesteld met de allerarmsten in het rijkste land ter wereld. Een groot deel van de Amerikanen leeft in armoede, volgens het Amerikaanse bureau voor de statistiek gaat het om 41 miljoen mensen maar anderen stellen dat het aantal nog veel groter is.
De Australiër Philip Alston, hoogleraar recht aan de New York University, staat bekend om zijn onverschrokkenheid machthebbers ter verantwoording te roepen. Zo leverde hij eerder felle kritiek op Saoedi-Arabië, Brazilië en de VN zelf. Ook deed hij eerder onderzoek naar de dodelijke aanvallen met drones die de VS uitvoert en die veel onschuldige slachtoffers maken.
De rapporteur is vrijdag begonnen met zijn bezoek aan vier staten om te onderzoeken welke sociale en economische barrières er zijn die verhinderen dat mensen uit de armoede kunnen komen. Hij zal kijken naar de epidemie van dakloosheid in Californië, racistische discriminatie in het diepe Zuiden, achterstelling in Puerto Rico en het verdwijnen van banen in West Virginia.
Het onderzoek ligt gevoelig want Alston richt zich op de vraag of in het armoedige bestaan de mensenrechten wel voldoende gewaarborgd zijn, bijvoorbeeld op het gebied van stemmen. En op de vraag of burgers echt in staat zijn geluk na te jagen, het grondrecht waar de VS op gebouwd zegt te zijn.
Het eindresultaat zou de VS een spiegel kunnen voorhouden maar het is de vraag of de huidige machthebbers dat zullen accepteren. Toevallig behaalde president Trump vrijdag zijn eerste politieke succes sinds zijn uitverkiezing. Het Congres ging akkoord met een reeks belastingmaatregelen die tot doel hebben dat de allerrijkste Amerikanen minder belasting gaan betalen. Officieel is dat omdat ze dan meer geld overhouden om te investeren en het geld zo uiteindelijk bij ‘iedereen’ terecht komt. Deze zogeheten ‘trickle down’-theorie werkt volgens experts in de praktijk echter niet.
Alston brengt op 15 december een voorlopig verslag uit, in juni volgt zijn volledige rapport.
cc-foto: Kevin McShane , dakloze in Hollywood.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.