7

VN ontkent vondst massagraven in Zuid-Sudan

Onrust en geweld tussen opstandelingen en regeringsmilitairen lijkt compleet te ontsporen ... VS sturen extra militairen naar regio

Zuid-Sudan lijkt zich op te maken voor een grote burgeroorlog. Onrust en geweld tussen opstandelingen en regeringsmilitairen houden het land al tien dagen in de greep. Veel landen, waaronder Nederland, hebben hun burgers inmiddels al opgeroepen het land zo snel mogelijk te verlaten. De Verenigde Staten sturen nu extra militairen naar Oost-Afrika, om zo snel mogelijk te kunnen ingrijpen.


Hoewel nog niet veel duidelijk is, komen er steeds meer details naar buiten over de slachtingen in het land. Er zouden zeker 1000 mensen om het leven zijn gekomen. Hannah McNeish, een verslaggever van de BBC in de Zuid-Sudanese hoofdstad Juba, zou van ooggetuigen hebben gehoord hoe meer dan 200 mensen zijn neergeschoten door veiligheidstroepen. Over Simon, een man die zelf vier keer zou zijn geraakt door een kogel, maar het wel heeft overleefd, zegt ze:

Hij vertelde hoe hij samen met zo’n 250 anderen werd opgepakt en naar het politiestation werd gebracht in een van de buitenwijken. Daarna zou er twee dagen lang regelmatig van buitenaf zijn geschoten op de ruimte waarin ze waren opgesloten. Alle mannen, op 12 na, zouden hierbij zijn omgekomen.

De president Salva Kiir, die behoort tot de Dinka-stam, beschuldigde onlangs zijn oud-vice-president Riëk Machar, die behoort tot de Nuer-stam, ervan een coup te willen plegen. Machar, die in juli al is ontslagen, ontkent. Desalniettemin lijkt de rivaliteit tussen beiden te hebben geleid tot hevige onlusten.

In de plaats Bentiu heeft de VN dinsdag een massagraf aangetroffen met 34 lijken. Ook hebben de VN berichten ontvangen dat zo’n 75 mensen worden vermist en vermoedelijk dood zijn. Ook in Juba zijn twee massagraven gevonden. Navi Pillay, Hoge Commissaris voor Mensenrechten van de VN, spreekt van buitengerechtelijke executies, aanvallen op mensen om hun etniciteit en het willekeurig oppakken van mensen.

Update woensdag:
De missie van de Verenigde Naties in Zuid-Soedan ontkent de berichten over de vondst van een massagraf in Bentiu in de deelstaat Unity, dat schrijft de Volkskrant vandaag. Volgens de VN-missie (UNMISS) is een bericht over schermutselingen waarbij vijftien mensen om het leven kwamen opgeblazen. Desondanks is UNMISS onverminderd bezorgd over de uitbarsting van geweld. Er is een onderzoek ingesteld.

Ban Ki-moon, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, wil dat duizenden extra manschappen naar Zuid-Sudan trekken. Er zijn momenteel al zevenduizend blauwhelmen in de regio, maar dat is mogelijk niet voldoende. Daarom wil hij de 5.500 soldaten die nu in Congo, Darfur, Ivoorkust en Liberia zitten, overplaatsen.

Salva Kiir en Riëk Machar zeggen beiden te willen praten om het geweld te stoppen, maar het regeringsleger dreigt met een offensief tegen de aanhangers van Machar. Machar stelt bovendien voorwaarden aan het vredesoverleg.

Woensdag namen rebellen de stad Bor, dat ook wel de oliehoofdstad van Zuid-Sudan wordt genoemd, in. Het Zuid-Sudanese regeringsleger staat nu klaar om de stad te heroveren. Kirr zegt dat nog even wordt gewacht om Amerikaanse burgers de kans te geven het gebied te verlaten.

De Republiek Zuid-Sudan is sinds 2011 onafhankelijk. Daarvoor maakte het deel uit van Sudan. Meer dan een miljoen mensen kwamen om het leven in de strijd voor onafhankelijkheid.

BBC: South Sudan mass graves reported as ethnic killings spread

Geef een reactie

Laatste reacties (7)