18

VN-rapporteur: ‘EU, accepteer dat er migranten zullen blijven komen’

'Huidig beleid zal op grote schaal blijven falen' 

De Europese Unie moet accepteren dat zij geconfronteerd zal blijven worden met een migratiestroom. Het ‘verzegelen van grenzen’ zoals nationalistische en populistische bewegingen beogen, zal op grote schaal blijven falen. Door meer vluchtelingen op te nemen wordt mensensmokkel onaantrekkelijk gemaakt. Dat zegt VN-rapporteur voor de mensenrechten van migranten, François Crépeau donderdag in en statement op de website van de VN-commissie Mensenrechten.

Volgens Crépeau hebben Europese staten eigenlijk de controle verloren over hun grenzen. Volgens hem werkt het huidige repressieve beleid van verbodsbepalingen gewetenloze mensensmokkelaars in de hand en ook werkgevers die mensen zonder verblijfsstatus inzetten. Het gevolg is volgens hem dat er nog meer doden op zee te betreuren vallen en nog meer mensenrechtenschendingen.

Ik dring er bij de EU en de EU-lidstaten op aan om een op mensenrechten gebaseerde, samenhangend en alomvattend migratiebeleid overeen te komen, waarin deze aspecten worden behandeld en waarin mobiliteit een centrale rol krijgt.

Ook is er volgens de VN-rapporteur behoefte aan een specifiek uniform beleid.

Een gemeenschappelijke verhaal waarin de mobiliteit en diversiteit, het herkennen van echte behoeften van de arbeidsmarkt en de behoeften van migranten, gebaseerd op het garanderen van mensenrechten en toegang tot de rechter, worden ontwikkeld.

OHCRH: “Banking on mobility to regain control of EU borders”

Cc-foto: UNHCR

Geef een reactie

Laatste reacties (18)