28

VN-rapporteurs veroordelen Israëlische blokkade

Rapporteurs spreken eerder rapport tegen ... 'Palmer vond politiek belangrijker dan de wet'

Vijf onafhankelijke VN-mensenrechtenrapporteurs melden in een verklaring dat de mensenrechten van de Palestijnen met de blokkade worden geschonden. Daarmee wordt een eerder VN-rapport tegengesproken.

Het zogenoemde Palmer Rapport oordeelde een maand geleden dat de militaire inval op het Turkse schip voor de kust van Gaza legaal was.

Het onafhankelijk panel weerlegt de conclusie van Palmer. Het rapport was er op gericht te verzoenen tussen Israel en Turkije. “Het is jammer dat in het rapport politiek belangrijker is dan de wet”, zegt VN-rapporteur Richard Falk.

Het Palmer Rapport erkent de zee-blokkade niet als een integraal onderdeel van de Israëlische gesloten houding ten opzichte van Gaza die disproportionele gevolgen heeft voor de rechten van de Gazanen”, menen de rapporteurs.

Geoffrey Palmer die de leiding had over het vorige onderzoeksrapport naar de Israëlische blokkade oordeelde dat de blokkade valt onder het Israëlische recht op zelfverdediging. Met de muur en controles bij de Westbank zou voorkomen worden dat de radicale Hamas bewapend zou worden.

Het enteren van de Turkse floot werd eerder al door dit onafhankelijk panel veroordeeld omdat het tegen de internationale wet zou zijn. Het Internationaal Committee van het Rode Kruis meent dat de blokkade strijdig is met de Geneefse Conventies. 

De mensenrechtenexperts menen dat de vierjarige blokkade 1,6 miljoen Palestijnen beroofd van fundamentele rechten.

Ongeveer een derde van de landbouwgrond in Gaza en 85 procent van de visserij is in zijn geheel of gedeeltelijk ontoegankelijk geworden door Israëlisch militaire maatregelen”, zegt Olivier De Schutter, de speciale VN-rapporteur voor het recht op voedsel, een van de andere vijf, tegen Haaretz.

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (28)