Laatste update 09:14
18

VN-rechter neemt ontslag na ‘schokkende interventies’ Turkije en VS

Dat mensen als de Turkse president Recep Tayyip Erdogan en de Amerikaanse president Donald Trump het recht graag naar hun hand zetten door vriendjes te benoemen of, in het geval van Turkije, het gehele rechtssysteem om te bouwen is bekend. Dat zij ook invloed willen uitoefenen op het Internationaal Strafhof in Den Haag is geen verrassing, maar daarom niet minder zorgwekkend. De Duitse rechter Christoph Flügge heeft namelijk ontslag genomen vanwege ‘schokkende interventies’ vanuit Ankara en Washington.

Volgens Flügge heeft Turkije de ambtsperiode van een rechter die zij verdenkt van banden met Fetullah Gülen, de vermeende couppleger in Turkije in 2016, met een veto beëindigd. Hoewel de beschuldigingen flinterdun waren en de andere rechters protesteerden, heeft VN-secretaris-generaal António Guterres de ambtsperiode van Aydın Sefa Akay, de rechter waar het om gaat, niet verlengd. Flügge zegt hierover tegen Die Zeit:

Elke situatie waarbij de rechterlijke onafhankelijkheid wordt geschaad is er een te veel. Nu is het dit, en iedereen kan een beroep doen op dit geval. Iedereen kan nu zeggen: maar Turkije kreeg ook haar zin. Dit is een doodzonde. Het kan niet worden hersteld.”

Al eerder was bekend dat John Bolton, nationaal veiligheidsadviseur van Trump en havik van karakter, niet blij was met eventuele onderzoeken naar het optreden van Amerikaanse soldaten in den vreemde. Flügge stelt nu dat collega’s van hem zijn bedreigd. De optelsom werd hem teveel, waarna hij ontslag nam. Over Bolton liet hij weten:

De Amerikaanse veiligheidsadviseur hield vorig jaar een toespraak toen Den Haag bezig was verkennende onderzoeken te doen naar Amerikaanse soldaten die waren beschuldigd van het martelen van mensen in Afghanistan. De Amerikaanse dreigementen tegen internationale rechters laten zien dat er een nieuw politiek klimaat is. Het is schokkend. Ik had nog nooit zulke dreigementen gehoord.

Cc-foto: jbdodane

Geef een reactie

Laatste reacties (18)