Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

VN: 'Romadeportatie is racistisch'

  •  
28-08-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
gypsy_300.jpg
Frankrijk had beter aan integratieprogramma kunnen werken
De uitzetting van illegale Roma door de Franse overheid is veroordeeld door de antiracismecommissie van de VN. ‘Collectieve repatriëring’ had vermeden moeten worden.
Frankrijk had beter aan een integratieprogramma kunnen werken en Roma onderwijs en huisvesting moeten bieden. Ook veroordeelt de commissie Frankrijk’s ‘discriminerende’ politieke toespraken.
De Franse minister van Buitenlandse Zaken Bernard Kouchner is het niet eens met de uitspraak van de VN-commissie. Hij houdt vol dat president Sarkozy geen minderheid stigmatiseert. Hij zegt kritiek op het beleid de accepteren, maar tegelijkertijd spreekt hij dat ook tegen.
Frankrijk wil de wereld niet de les te lezen, ook al worden we gezien als een land dat de mensenrechten hoog in het vaandel heeft staan. Maar we pretenderen ook niet naar lessen te luisteren van mensen uit landen die niet eens een tiende hebben bereikt op het gebied van mensenrechten, die wij hebben waargemaakt”, zo is op France24 te lezen.
Daarmee doelt Kouchner op het feit dat de deskundigen uit het VN-panel uit landen komen als Rusland, China, Algerije, Pakistan en Roemenië. Uit Frankrijk zijn inmiddels duizenden Roma vertrokken naar het land van herkomst, 100 illegale kampen zijn ontruimd.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.