46

VN-ruzie: Bedreigt klimaat de veiligheid?

Rusland vreest voor politisering van klimaatverandering ... VN vindt nog geen oplossing om rampen als in Somalië te voorkomen

De Veiligheidsraad van de VN heeft woensdagnacht een verklaring aangenomen die stelt dat de opwarming van de aarde mogelijk een bedreiging kan zijn voor de wereldvrede. Volgens de voorzitter van de Raad, Peter Wittig was het ‘een goede dag voor klimaat veiligheid’, maar in werkelijkheid is het een muizenstap in vergelijking met de snelheid waarmee klimaatverandering optreedt. Zeker in tijden wanneer duidelijk wordt welke gevolgen dat heeft. Zo sterven in Soedan en Somalië tienduizenden mensen van de honger door ernstige droogte als gevolg van klimaatverandering.

De Veiligheidsraad is het meest machtige orgaan van de VN en had sinds 2007 de discussie niet meer opgerakeld. Vooral Rusland was in eerste instantie terughoudend om de verklaring te steunen, maar stemde uiteindelijk toch in met de verzwakte versie dat klimaatverandering ‘mogelijk’ een bedreiging is voor de wereldvrede. De Russische afgevaardigde Alexander Pankin sprak sceptische woorden:

We geloven dat de Veiligheidsraad geen meerwaarde heeft om de problematiek omtrent klimaatverandering aan te pakken. Het zal alleen maar leiden tot meer politisering van het probleem en de toenemende meningsverschillen tussen landen bevorderen.

Tijdelijke VN-leden Brazilië en India twijfelden ook om de verklaring te tekenen. De Indiase ambassadeur Hardeep Singh Puri gelooft niet dat de Veiligheidsraad de middelen heeft om de situatie aan te pakken. In eerste instantie had men gehoopt op steun voor een resolutie voor de ‘groene helmen’ die de vrede zullen bewaren in gebieden waar klimaatverandering voor instabiele situaties zorgt.

Toch is Duitsland, die de verklaring had voorgelegd, blij dat alle landen hebben getekend. Daarmee heeft de voorzittersverklaring diplomatiek gewicht gekregen. VN-chef Ban Ki-moon moet voortaan ook verslag doen van aspecten van de veronderstelde opwarming. De beslissing zorgt er echter nog niet voor dat de VN kan ingrijpen in conflictsituaties als gevolg van klimaatverandering.

Achim Steiner, het hoofd van het VN-Milieuprogramma waarschuwde eerder dat klimaatverandering veel sneller om zich heen grijpt dan de VN-onderhandelingen om er iets tegen te doen. In sommige delen van de wereld zal de temperatuur stijgen met 3 tot 4 graden Celsius. Dat terwijl de onderhandelaars er naar streven om de temperatuurstijging niet verder te laten komen dan 2 graden Celsius. Daardoor zou de zeespiegel binnen een eeuw met 1 meter stijgen en de kans op natuurrampen exponentieel toenemen.
The Guardian: UN countries divided over security council climate role

cc-foto: United Nations Photo

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (46)