9

VN: Saleh moet weg uit Jemen

Update: Jemenitische regering reageert positief ... Veiligheidsraad unaniem in oproep aan Jemenitische president om op te stappen

De VN Veiligheidsraad heeft vannacht unaniem een oproep gedaan aan de Jemenitische president Saleh om zijn macht op te geven.

Update:

De Jemenitische regering heeft volgend de NRC het volgende laten weten: 

Wij zijn bereid positief om te gaan met resolutie 2014 van de VN-Veiligheidsraad, omdat hij overeenkomt met ons eigen voornemen om op basis van het voorstel van de Golf Samenwerkingsraad de politieke crisis te beëindigen.

De Golf Samenwerkingsraad (waarin Bahrein, Koeweit, Oman, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten plaatshebben) stelde in april een plan op waarin de Jemenitische president Ali Abdullah Saleh zijn macht na ondertekening binnen 30 dagen zou afstaan, in ruil voor immuniteit voor rechtsvervolging.

De Wall street journal scchrijft dat alle 15 leden van de Veilgheidsraad voorstemden, inclusief Rusland en China, landen die zelden moties steunen die zich bemoeien met de interne aangelegenheden van lidstaten. Saleh zou volgens de motie moeten aftreden in ruil voor onschendbaarheid. Aanleiding voor de motie is dat de Veiligheidsraad het geweld tegen vreedzame betogers in scherpe bewoordingen veroordeelt.

De Jemenitische activiste Tawakkul Karman, die de Nobelprijs voor de Vrede krijgt, is blij met de veroordeling, maar ze vindt dat Saleh voor oorlogsmisdaden vervolgd moet worden.

Geef een reactie

Laatste reacties (9)