Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

VN-soldaten ruilen vaak hulpgoederen voor seks

  •  
11-06-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
186 keer bekeken
  •  
UN_300.jpeg
Slachtoffers met regelmaat minderjarig
Blauwhelmen van de Verenigde Naties (VN) ruilen tijdens missies regelmatig goederen voor seks. Dat blijkt uit een voorlopig rapport van het Bureau voor Intern Toezicht (OIOS) van de VN. Uit het rapport blijkt zelfs dat een op de drie slachtoffers in Haïti minderjarig was.
Dat meldt De Standaard. Tussen 2008 en 2013 zijn volgens het rapport 480 klachten van seksuele uitbuiting en misbruik gedaan. De onderzoekscommissie stelt dat het probleem veel te weinig wordt onderzocht door de VN:
Het onderzoek in twee landen met vredesmissies toont aan dat seksueel misbruik in ruil voor hulpmiddelen nog steeds heel gebruikelijk is, maar dat het te vaak in de doofpot wordt gestoken.
De VN verbiedt de ‘uitruil van geld, werk, goederen en diensten voor seks’.  Onlangs werd ook al bekend dat Franse militairen verdacht worden van seksueel misbruik van Afrikaanse kinderen in vluchtelingenkampen. Uit een gelekt rapport van de Verenigde Naties zou blijken dat Franse militairen kinderen seksueel misbruiken in de Centrale Republiek Afrika. In het rapport worden verschillende gevallen van seksueel misbruik van kinderen omschreven. Zo zouden militairen van de Franse vredestroepen kinderen van amper negen jaar oud in vluchtelingenkampen hebben gedwongen om seksuele handelingen te verrichten in ruil voor bijvoorbeeld voedsel.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.