33

‘VN staat erbij en kijkt ernaar: Syrië wordt vernietigd’

VN-gezant Brahimi roept VN op tot actie ... Gefrustreerd: Gruwelen in Syrië zijn ongekend en wij doen niets

Iedereen weet inmiddels, ongeveer, wat er in Syrië gebeurt. De bloederige strijd tussen enerzijds opstandelingen en anderzijds het leger van Assad heeft velen het leven gekost. Toch lijkt er vooralsnog geen einde te komen aan de oorlog. De Verenigde Natie staat met op de rug gebonden handen te kijken naar hoe gruwelijke misdaden worden gepleegd. Tot grote ergernis van VN-gezant Lakhdar Brahimi, die de frustratie woensdag bij de Veiligheidsraad niet langer voor zich kon houden. Hij roept de raad dan ook op zich niet meer te verschuilen achter onenigheid, maar nu te handelen.


Enkele uren voordat Brahimi de Veiligheidsraad toesprak zijn 71 lijken van mannen in een rivierbedding in de stad Aleppo gevonden. De mannen waren vastgebonden en hadden kogelwonden in het hoofd. Het illustreert de gruwelijkheden waar Syrië mee te maken heeft.

“Syrië wordt vernietigd”, zei Brahimi. En hoewel hij weet dat hij zich er niet populair mee maakt, verwijt hij de VN bij te dragen aan deze vernietiging, door niet te handelen. Brahimi vindt dat de Veiligheidsraad zich niet langer mag verschuilen achter het feit dat er onderling onenigheid is over Syrië. Hij doelt hiermee op China en Rusland die voorstellen over ingrijpen met een veto blokkeren.

Voor de ogen van de wereld breekt het land in stukken, en aan de tragedie lijkt vooralsnog geen eind te komen. In het conflict, dat inmiddels al 22 maanden duurt, zijn volgens cijfers van de VN meer dan 60.000 mensen om het leven gekomen.

Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Koeweit hebben inmiddels elk 300 miljoen dollar beschikbaar gesteld voor hulp aan de vluchtelingen uit Syrië. Die belofte deden de drie landen op een donorconferentie in Koeweit. Volgens de VN verblijven in buurlanden van Syrië zo’n 700.000 vluchtelingen, vaak in erbarmelijke omstandigheden.

NOS: Brahimi: gruwelen Syrië ongekend

Al Jazeera: Brahimi says Syria ‘horror unprecedented’

Geef een reactie

Laatste reacties (33)