44

VN stemt tegen kernwapens, Nederland lafste jongetje van de klas

De Verenigde Naties gaan onderhandelen over een internationaal kernwapenverbod. Dat is de uitkomst van een stemming donderdag waarbij met overweldigende meerderheid vóór die onderhandelingen werd gestemd. De kernwapenstaten stemden tegen, bevriende NAVO-landen ook. Met uitzondering van Nederland dat zich onthield van een stem wegens ‘onvolkomenheden’ in de tekst.

De VN-resolutie, in stelling gebracht door Oostenrijk, Brazilië, Ierland, Mexico, Nigeria en Zuid-Afrika, kon rekenen op steun van 123 landen. Kernwapengrootmacht Amerika was fel tégen de resolutie gekant, net als andere kernwapenstaten Rusland, Frankrijk, Israël en het Verenigd Koninkrijk. Zestien landen onthielden zich van stemming, waaronder dus Nederland, als enige NAVO-land.

De Tweede Kamer wilde in meerderheid dat Nederland voor de resolutie zou stemmen. Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) heeft in een brief aan de Kamer uitgelegd waarom Nederland dat toch niet deed, maar ook niet tegen stemde zoals de Verenigde Staten graag wilden. Volgens Koenders stonden in de tekst een aantal onvolkomenheden en onjuiste constateringen: ‘Niettemin, en vooral omdat het rapport een aantal constructieve elementen bevatte, heeft Nederland niet tegengestemd maar zich van stemming onthouden.’

Voor het aannemen van de resolutie maakte de houding van Nederland niet uit. Door de grote meerderheid voorstemmers, zal de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties zich nu over de resolutie buigen. Dat zal naar verwachting in december gebeuren. Als de resolutie ook daar wordt aangenomen, vindt in maart 2017 een conferentie plaats waar gesproken zal worden over het permanent aan banden leggen van het bezit van kernwapens, met als uiteindelijk doel een totaalverbod.

Tegenstanders van kernwapens toonden zich verheugd na de stemming. ‘Het laat zien dat een meerderheid van de landen in de wereld een verbod nodig acht en gelooft dat het niet alleen urgent, maar ook haalbaar is,’ zei Beatriz Fihn, directeur van Internationale Campagne voor de Uitbanning van Kernwapens. Ook zei Fihn dat het onwaarschijnlijk is dat kernwapenstaten op korte termijn hun kernwapenvoorraad zullen verkleinen, de resolutie bijdraagt om kernwapens in dezelfde verdomhoek te stoppen als landmijnen en clusterbommen.

In Nederland sprak vredesorganisatie Pax van ‘een historische doorbraak’. Een verbod op kernwapens is de meest beloftevrije stap naar een kernwapenvrije wereld, liet directeur Jan Gruiters aan persbureau ANP weten. Minder blij is Pax over de houding die Nederland innam tijdens het stemmen: ‘Hoewel het positief is dat Nederland de resolutie niet keihard afwijst, zoals alle kernwapenstaten, blijft dit besluit moeilijk te begrijpen. Opnieuw negeert de Nederlandse regering namelijk een uitdrukkelijke wens van de Tweede Kamer.’

Bronnen: NY Times, Volkskrant / cc-beeld: sanjitbakshi

Geef een reactie

Laatste reacties (44)