21

VN stopt voedselhulp Somalië vanwege extremisten

Gewapende militie Al Shabab stelt onacceptabele eisen aan hulp. Een miljoen mensen afhankelijk van voedselhulp. Buurland Jemen ook al in de problemen

De VN heeft haar voedselhulp in het zuiden van Somalië stopgezet. In het gebied is de islamitisch extremistische militie Al-Shabab actief. Deze groepering stelt volgens het Wereld Voedsel Programma van de VN steeds meer eisen die de hulpverlening onmogelijk maken. Zo mogen er bijvoorbeeld geen vrouwen meedoen aan de voedseldistributie. Afrika-correspondent Koert Lindijer van Radio 1 deed dinsdag verslag vanuit de Hoorn van Afrika.

In andere delen van het land mag de VN helemaal niet komen van Al Shabab. Ook worden regelmatig voedselconvooien overvallen en voedselopslagplaatsen geplunderd.

In het zuiden van Somalië zijn een miljoen mensen afhankelijk van voedselhulp. In het hele land gaat het om bijna vier miljoen mensen. Ze zullen gedwongen worden om te vluchten naar buurlanden. De vluchtelingenstromen zullen Somalië, dat al twintig jaar in oorlog is, nog onveiliger maken.

Somalië staat de laatste tijd samen met buurland Jemen vollop in de aandacht van de wereldmachten vanwege de internationale terreurdreiging die van de regio uitgaat. De Nigeriaan die onlangs een explosief tot ontploffing probeerde te brengen op een vlucht van Amsterdam naar het Amerikaanse Detroit zou in Jemen hebben getraind.

De twee mislukte staten zullen mede vanwege de honger steeds vaker in de aandacht komen in verband met terroristische gevaren die hier dreigen.

Foto: Flickr CC Peter Casier

Geef een reactie

Laatste reacties (21)