36

VN tegen VS: ‘Stop en onderzoek met wreed politieoptreden tegen jonge donkere Amerikanen’

Ook het gevangenzetten van migranten en kinderen moet afgelopen zijn

De VN-commissie die zich bezighoudt met martelingen heeft de Verenigde Staten opgeroepen om een diepgravend onderzoek te verrichten naar het ‘wrede’politieoptreden tegen ongewapende donkere jongeren. Ook moet de Amerikaanse politie de elektroshockwapens spaarzaam toepassen. Dat meldt het internationale persbureau Reuters vrijdag.

Recentelijk was er nog kritiek van burgerrechtenactivisten op het politieoptreden in de Amerikaanse stad Ferguson jegens burgers die protesteerden tegen de vrijspraak van een agent die vrijgesproken van de dood van een donkere Amerikaanse jongen. Het politiegeweld jegens jonge donkere Amerikanen en Latino’s in Chicago is de VN een doorn in het oog.

Activisten zijn blij met het rapport en hopen dat het Amerikaanse politiebeleid dan eindelijk gaat veranderen. Jamil Dakwar van de Amerikaanse Burger Vrijheden Unie (ACLU):

Dit rapport, samen met de stemmen van Amerikanen die door het hele land protesteren deze week, is een ‘wake-up call’ voor de politie die denkt dat zij zonder straffeloosheid kan handelen.

De VN-commissie die met het rapport kwam heeft ook de VS opgedragen te stoppen met het vasthouden van migranten, inclusief kinderen die in gevangenis-achtige faciliteiten verblijven. 

Een ander kritische noot van de VN is dat dat er twijfels bestaan over de volledigheid van Amerikaanse onderzoeken naar de wreedheden van politieagenten, en of de dienders van de rechtshandhaving ook daadwerkelijk proportioneel worden gestraft.

Reuters: U.N. torture watchdog urges U.S. crackdown on police brutality

Cc-foto: Thomas Hawk

Geef een reactie

Laatste reacties (36)