Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

VN: Toestand in Syrië verslechtert snel

  •  
28-02-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Syrianew_300.jpg
Tunesië wil Assad asiel verlenen om bloedvergieten te stoppen
In Syrië blijven steeds meer vrouwen en kinderen alleen met elkaar achter. Wie in het gevaarlijke Homs de straat op durft te gaan riskeert een executie door een scherpschutter van president Assad. Sinds vorige week is de situatie in Syrië hard achteruit gegaan, verklaarde Naci Pillay vandaag. De Hoge Commissaris van de VN voor de mensenrechten vindt dat er onmiddellijk om humanitaire redenen een bestand moet worden afgekondigd.
Het Syrische bewind heeft de aanvallen op tegenstanders opgevoerd, zei Pillay op een VN-bijeenkomst in Genève. Nadat vorige week nog eens twee journalisten in Homs omkwamen, zijn alle journalisten uit het land weggetrokken. De Britse gewonde fotojournalist Paul Conroy en andere journalisten en activisten haalden onlangs de grens van Libanon waar ze nu veilig zijn. Collega van Conroy bij de Sunday Times, Marie Colvin overleefde het bombardement op het journalistenhuis in Homs niet.
Voor burgers die achterblijven is er weinig bescherming. Handlangers van Assad vertrouwen niemand meer. Tegen Al Jazeera vertelt een vader hoe zijn 7-jarige zoontje in koelen bloede een kogel door zijn rug kreeg. Het gezin wilde door een checkpoint gaan, maar werd door wantrouwende militairen tegengehouden.
Volgens VN-chef voor politieke zaken Lynn Pascoe heeft de opstand in Syrië ruim 7.500 mensen het leven gekost. De VN stopte afgelopen januari met tellen van het dodenaantal. Pillay wil dat de internationale bevolking iets doet om te voorkomen dat het Syrische leger nog meer slachtoffers maakt. VN-ambassadeur Hamoui liep tijdens de bijeenkomst geërgerd de zaal uit. Hij verwijt landen dat ze de terreur aanwakkeren door de verdeelde Syrische oppositie te bewapenen.
Tunesië is bereid de Syrische president Bashar al-Assad en diens familie asiel te verlenen. President Moncef Marzouki ziet het als de oplossing voor het gewelddadige conflict in Syrië. Die komt volgens hem dichterbij als Assad Syrië verlaat. Hij wil dat de Syrische president garanties krijgt tegen strafrechtelijke vervolging. Hij denkt dat dat de manier is om snel een eind te maken aan het bloedvergieten in Syrië.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.