32

VN-top biodiversiteit: ‘achteruitgang niet meer te stoppen’

Van alle bekende zoogdieren wordt 21 procent bedreigd

De VN-top over biodiversiteit is maandag in de Japanse stad Nagoya begonnen. De verscheidenheid aan genen, soorten en levensvormen ging nog nooit zo hard achteruit als nu, meldde onderzoekers eerder dit jaar. Een aantal landen willen nog steeds proberen de teloorgang van biodiversiteit te stoppen. Volgens velen is dat echter onrealistisch en moet het beleid zich gaan richten op verminderen van het verlies.

De gevarieerdheid aan levensvormen op aarde is van levensbelang voor het voortbestaan van de mens.

Onze welvaart en, belangrijker nog, ons overleven zijn afhankelijk van gezonde ecosystemen. […] De bossen, oceanen en rivieren zijn de fundering van onze maatschappij en economie”, zegt topman Jim Leape van het Wereld Natuur Fonds, meldt NRC.

Door de Verenigde Naties is 2010 uitgeroepen tot het Internationaal Jaar van de Biodiversiteit. Wetenschappers brachten een paar maanden geleden het verlies aan biodiversiteit in kaart en kwamen tot een schokkende ontdekking. Van alle bekende zoogdieren wordt 21 procent bedreigd. Op diezelfde lijst staat 30 procent van de amfibieën en ook 12 procent van de vogels.

China heeft op de vooravond van de VN-top ambitieuze plannen aangekondigd. Voor 52 natuurgebieden, die 23 procent van het land vormen, heeft ze staatsfondsen ter beschikking gesteld. Door andere deelnemende landen wordt China gezien als de koploper in de strijd tegen de verminderen van biodiversiteit, schrijft de Guardian.

Critici menen echter dat van alle goede intenties op de VN-top maar weinig terecht zal komen omdat deze moeten opboksen tegen economische belangen. Ook menen ze dat de meeste problemen zo lokaal van aard zijn dat ze weinig zullen doen tegen de overconsumptie op de wereld en illegale handel in zeldzame dieren.

The Guardian: China unveils ambitious plan to protect wildlife at UN talks
NRC: Top over bescherming biodiversiteit begonnen
cc-foto: Smoorenburg

Geef een reactie

Laatste reacties (32)