Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

VN-top biodiversiteit: 'Natuur is biljoenen dollars waard'

  •  
20-10-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
deforestation_300.jpg
Rapport toont groot economisch nut aan voor het redden van de natuur
Bossen, riffen en andere natuurgebieden hebben een waarde van triljoenen dollars. Dat schrijft bankier Pavan Sukhdey in het rapport over de Economie van Ecosystemen en Biodiversiteit dat dinsdag tijdens de VN-top biodiversiteit in het Japanse Nagoya werd onthuld.
De natuur levert de wereld ‘gratis’ diensten die anders biljoenen dollars zou kosten. Het rapport Economie en Ecosystemen en Biodiversiteit is de eerste grote studie die het economische nut aantoont voor het behouden van biodiversiteit en het redden van natuurgebieden.
Sukhdey berekende onder andere dat de ontbossing, als die op hetzelfde niveau doorgaat, tot een economisch verlies van 2 tot 4,5 biljoen dollar leidt vanaf 2050. Vooral de armen op het platteland zijn de klos bij het verlies aan natuurlijk kapitaal. Het heeft effect op 47 tot 89 procent van hun inkomen. Ook blijkt uit het onderzoek dat de 3000 grootste bedrijven ter wereld 2,2 miljard dollar aan milieukosten maken. Dat bedrag is maar een derde van hun jaarlijkse winst. 
Critici meenden eerder dat de maatregelen om de teloorgang van biodiversiteit te stoppen, geen invloed zouden hebben. De ingrepen zouden moeten opboksten tegen andere economische belangen. Nu het rapport de geldwaarde van biodiversiteit heeft uitgedrukt hoopt de VN-top dat landen zich bewust worden van het feit dat groene investeringen, de economie juist bevorderen

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.