39

VN: Turkije misbruikt noodtoestand, schendt mensenrechten

De in Turkije geldende noodtoestand, ingesteld na de mislukte coup in juli 2016, leidt tot ernstige mensenrechtenschendingen. Dat zeggen de Verenigde Naties die er daarom bij president Erdogan op aandringen de noodtoestand direct te beëindigen.

Dinsdag presenteerde het VN-agentschap voor de mensenrechten in Genève hun rapport waaruit blijkt dat honderdduizenden mensen het slachtoffer zijn geworden van de noodtoestand. Sinds de mislukte poging zittend president Erdogan uit zijn ambt te stoten, zijn 160.000 mensen gearresterd, 152.000 ambtenaren ontslagen, ruim 1.700 onafhankelijke organisaties verboden, zijn tientallen krantenredacties opgeheven en vele journalisten in de cel beland. Ook hebben de autoriteiten zich schuldig gemaakt aan het martelen van gevangenen, waarbij onder andere gebruik gemaakt werd van seksueel geweld, elektroshocks en waterboarding.

Volgens de VN misbruikt Erdogan de noodtoestand om de oppositie te smoren:

Het enorme aantal, de frequentie en het gebrek aan verband tussen verscheidene decreten en wat voor nationale dreiging dan ook, wijzen op het gebruik van de noodtoestand om elke vorm van kritiek op de regering het zwijgen op te leggen.

Hoge Commissaris voor de mensenrechten Zeid Ra’ad al Hussein zei vooral geschokt te zijn door de arrestatie van zo’n honderd zwangere of net bevallen vrouwen:

Zij werden aangehouden omdat hun mannen verdacht waren. Sommigen werden gevangen gezet met hun kinderen, anderen werden gewelddadig van hen gescheiden. Dat is buitensporig en uitermate wreed en kan niets te maken hebben met het land veiliger maken.

De Turkse regering heeft inmiddels gereageerd op de eis van de VN. Volgens het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken is het rapport van het Hoge Commissariaat voor de Mensenrechten bevooroordeeld als het om Turkije gaat en staat het rapport vol ‘ongefundeerde beschuldigingen die perfect overeenkomen met de propaganda van terroristische organisaties’.

Bronnen: Volkskrant, AD / cc-foto: unaoc

Geef een reactie

Laatste reacties (39)