28

VN verbiedt afvaldumping op zee

Noordzeekust ligt bezaaid met afval ... Gemiddeld zo'n 450 stuks per 100 meter ... Tot voor kort was alleen lozing van plastic verboden ... Verdrag over afvaldumping was sinds 1987 niet gewijzigd

De 169 landen verenigd in de Internationale Maritieme Organisatie (IMO) van de VN zijn overeengekomen dat zeeschepen niet langer afval in zee mogen dumpen. Tot nu toe was alleen de lozing van plastic verboden. De nieuwe regel verbiedt nu ook het dumpen van glas, metaal en papier.

Als voorzitter van de Clean Shipping Coalition (CSC) pleit Stichting De Noordzee al jarenlang bij de IMO voor een verbod op overboord gooien van afval: ‘zero discharge, zero waste’.

Het nieuwe verdrag is een mijlpaal binnen ons werk voor een schone scheepvaart! Met een internationaal verbod op het lozen van bijna alle soorten afval in zee, komt er hopelijk een einde aan de grote hoeveelheid vuilnis dat in zee drijft en op het strand ligt,” aldus Eelco Leemans, directeur Stichting De Noordzee op Duurzaamnieuws.nl.

Ook GroenLinks Kamerlid Liesbeth van Tongeren laat via Twitter weten blij te zijn met de beslissing. “Dit is heel belangrijk nieuws voor alle zeebeesten”, tweet ze. Veel dieren sterven doordat ze afval aanzien als voedsel of ze raken er in verstrikt. De Noordzeekust ligt vol met afval dat afkomstig is van de scheepvaart en visserij. Gemiddeld liggen er zo’n 450 stuks afval per 100 meter.

Het nieuwe verdrag treedt per 1 januari 2013 in werking. Voor overheden is het moeilijk om schepen op zee te controleren. Stichting De Noordzee wil daarom nog verder met andere milieuorganisatie, nationaal en internationaal, werken aan de naleving en handhaving van de nieuwe regels.

cc-foto: Alan Cleaver 2000

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (28)