3

VN vreest burgeroorlog in Ivoorkust

Bevolking lijdt onder blokkades en razzia van president Laurent Gbagbo

VN secretaris-generaal Ban Ki-moon waarschuwt voor een burgeroorlog in Ivoorkust als president Laurent Gbagbo niet ophoud met het vormen van blokkades. Gbagbo wil zijn verlies van de presidentsverkiezingen niet aanvaarden. Sindsdien voert hij een razzia uit op zijn tegenstanders en heeft hij het kantoor van zijn rivaal Alassana Ouattara laten omsingelen.

Oppostieleider Alassane Quattara wordt door de VN en internationale gemeenschap erkent al de winnaar van de verkiezingen van 28 november, maar dat zint Gbagbo niet. Daarom gaf hij zijn leger opdracht het hoofdkantoor van Quattara te omsingelen. De mensen die daar zitten hebben sindsdien geen toegang tot water, medicijnen en voedsel. Ban-Ki-moon sprak zich fel uit over deze actie van Gbagbo. “Geen enkele poging de VN-missie uit te hongeren wordt getolereerd.”

De situatie in Ivoorkust is zeer onveilig sinds de verkiezingsuitslag. De afgelopen periode zijn er vijftig mensen omgekomen meld de VN. Ook zouden honderden mensen zijn ontvoerd door militairen. Frankrijk en Nederland hebben hun landgenoten inmiddels opgeroepen Ivoorkust te verlaten.

Volgens Amnesty International worden steeds meer mensen in Ivoorkust ontvoerd door veiligheidstroepen van Gbagbo. Ook meldt de mensenrechtenorganisatie dat in mortuaria en op straat lijken van ontvoerde mensen zijn gevonden.

Het is duidelijk dat steeds meer mensen onrechtmatig worden opgepakt door veiligheidstroepen of gewapende militanten. We vrezen dat veel van hen zijn omgebracht of zijn verdwenen”, aldus Salvatore Sagues in Trouw.

Gbagbo blijft bij zijn standpunt de wettige president van het land te zijn. Om dat te kunnen aantonen heeft hij woensdag zijn waarnemers uitgenodigd een onderzoek te doen naar de uitslagen van de verkiezingen. De Wereldbank heeft inmiddels de leningen van het land bevroren om extra druk uit te oefenen op Gbagbo.

Trouw: VN-chef waarschuwt voor burgeroorlog Ivoorkust
Amnesty: steeds meer ontvoeringen in Ivoorkust
NOS: Gbagbo nodigt waarnemers uit
cc-foto: United Nations

Geef een reactie

Laatste reacties (3)