4

VN-vrouwendocument ‘zwakste in twintig jaar’

VN-tekst vrouwenrechten afgezwakt door conservatieve lobby ... Duizend vrouwengroepen en ngo's trekken aan de bel 

De term ‘mensenrechten’ werd geschrapt in verschillende paragrafen in de tekst over vrouwenrechten, die door de Commission on the Status of Women van de VN om de vijf jaar wordt herzien. Gelijkheid van mannen en vrouwen heeft hierdoor een meer vrijblijvend karakter gekregen, aldus de boze ngo’s. Van 9 tot 20 maart onderhandelen verschillende partijen over de herziening van de tekst.

Dit schrijft de Volkskrant.

“Vrouwenrechten worden niet gezien als mensenrechten”, zegt Sanne Holtslag van het Nederlandse platform Wo=men, een van de ondertekenaars van een protestbrief tegen de tekst in de huidige vorm. Zij noemt de tekst “het zwakste document in twintig jaar”.

Andere kwesties die ontbreken in het startdocument zijn seksuele en reproductieve rechten, vrouwenbesnijdenis, eerwraak en terrorisme.

‘Mensenrechten van vrouwen’
Niet iedereen ziet een probleem in de huidige vorm van het document, dat sinds de grote VN-vrouwenconferentie in Beijing in 1995 iedere vijf jaar wordt herzien. Minister van Onderwijs Jet Bussemaker leidt de Nederlandse delegatie bij de Commission on the Status of Women van de VN en is juist blij dat ‘vrouwenrechten nu worden genoemd als mensenrechten’. In de verklaring van CSW wordt nu tweemaal over de ‘mensenrechten van vrouwen’ gesproken:

In die zin is dit een betere tekst dan de vorige. Ik begrijp dat de ngo’s het er meer systematisch in hadden willen hebben. Dat had ook mijn voorkeur. Maar ik maak nu eenmaal niet de dienst uit bij de VN.

Bussemaker zegt ook dat voor het eerst wordt gewezen op de rol die mannen kunnen spelen in het bevorderen van gendergelijkheid, maar zegt het te betreuren dat homo’s, lesbiennes en transgenders geen aparte vermelding hebben gekregen in de tekst.

Sinds een grote vrouwenconferentie in Beijing in 1995 kregen vrouwenrechten een belangrijke plaats op de agenda van de VN. Maar ook is sindsdien een conservatieve lobby actief van landen waaronder Rusland, het Vaticaan, Indonesië en een groep Afrikaanse landen, die proberen de vooruitgang in het document over vrouwenrechten weer ongedaan te maken.

Dat manifesteert zich in een voor buitenstaanders vaak onnavolgbaar gevecht om paragrafen, zinnen en woordkeus”, schrijft de Volkskrant. 

Cc-foto: UN Women

Geef een reactie

Laatste reacties (4)