Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

VN waarschuwt: CO2 sterk toegenomen, Parijs in gevaar

  •  
30-10-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
8590911055_685ea85e78_k
De hoeveelheid broeikasgas in de lucht stijgt zo explosief dat vorig jaar het hoogste niveau in 800.000 jaar is bereikt. Dat meldt het metereologisch bureau van de Verenigde Naties. De toename vorig jaar van de hoeveelheid CO2 was 1,5 keer groter dan de gemiddelde stijging van de afgelopen tien jaar. Als die trend doorzet worden de klimaatdoelen van Parijs niet gehaald, waarschuwt de VN.
Door het natuurverschijnsel El Niño warmt zeewater op; warm zeewater neemt minder CO2 op dan koud water, waardoor er meer in de lucht achterblijft. Ook veroorzaakt El Niño veel bosbranden in Zuidoost-Azië. Bij die bosbranden komt ook veel koolzuurgas vrij.
De temperatuur van de Aarde mag volgens de afspraken in Parijs maximaal 2 graden stijgen, maar liever minder. Volgens de wetenschappers van de VN gaat dat op deze manier niet meer lukken. De VN waarschuwt dan ook voor ernstige verstoringen van het ecologische systeem.
cc-foto: Bradley Weber

Meer over:

parijs, klimaat, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.