Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

VN waarschuwt: voedselprijzen gaan de pan uit rijzen

  •  
06-06-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
212 keer bekeken
  •  
landbouw300.jpg
Hogere energieprijzen en groeiende vraag tegenover afzwakkende productiegroei maakt landbouwproducten aanzienlijk duurder
De komende tien jaar zullen de prijzen van landbouwproducten aanzienlijk stijgen door hogere energieprijzen, een groeiende vraag en een afzwakkende productiegroei. Dat staat in een gezamenlijk rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) en de voedsel- en landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties.
De onderzoekers concluderen dat de tijd van relatief goedkoop voedsel ten einde zal komen. De afgelopen tien jaar is de landbouwproductie jaarlijks toegenomen met 2,1 procent. De verwachting is dat die tot 2022 met gemiddeld 1,5 procent per jaar zal groeien. Die zwakkere productiegroei komt onder meer doordat er minder geschikte grond beschikbaar is voor agrarisch gebruik, beperkte watertoevoer en stijgende kosten van bijvoorbeeld meststoffen. Dat schrijft de Volkskrant.
Een lichtpuntje is dat de onderzoekers denken dat de landbouwproductie wel zal kunnen voldoen aan de groei van de wereldbevolking; in 2022 moeten nog eens 724 miljoen extra monden gevoed worden.
In 2012 sloeg nog een omvangrijke droogte toe. In combinatie met lage voorraden zou dit kunnen leiden tot een stijging van de voedselprijzen met 15 tot 40 procent, waarschuwen de OESO en de FAO.
Vooral in Oost-Europa, Centraal-Azië, Latijns-Amerika en andere Aziatische economieën verwachten de onderzoekers een forse stijging van de voedselvraag.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.