33

VN waarschuwt voor klimaatapartheid: alleen de rijken zullen de klimaatramp ontsnappen

De VN waarschuwt in een nieuw rapport voor de dreigende ‘klimaatapartheid‘, waarbij alleen rijken in staat zullen zijn om aan de catastrofale gevolgen van de klimaatcrisis te ontsnappen, terwijl arme mensen de de volle laag krijgen. Philip Alston, speciaal rapporteur voor extreme armoede, waarschuwt in het rapport dat fundamentele rechten op leven, water, voedsel en huisvesting ondermijnd zullen worden. Zelfs in het meest gunstige scenario kampen honderden miljoenen mensen met voedselgebrek, gedwongen migratie, ziekte en de dood. Zelfs democratieën zullen (nog meer) onder druk komen te staan door de gevolgen van de opwarming van de aarde.

Alston hekelt de regeringen en instanties die weinig meer lijken te doen dan ambtenaren en functionarissen met slecht nieuws-grafieken naar conferenties te sturen, terwijl wetenschappers en klimaatactivisten meer dan 40 jaar de noodklok luidden

Het lijkt erop dat dertig jaar van klimaatconventies erg weinig hebben opgeleverd. Van Toronto tot Noordwijk tot Rio tot Kyoto tot Parijs, de taal is steeds hetzelfde gebleven en het probleem is steeds vooruit geschoven. Ze hebben alle wetenschappelijke waarschuwingen en deadlines voorbij laten gaan. Wat voorheen gold als catastrofale opwarming is nu een best-case scenario.

Vrijdag zullen zijn conclusies worden voorgelegd aan de VN-Mensenrechtenraad in Genève.

Cc-foto: Diego F. Parra

Geef een reactie

Laatste reacties (33)