22

VN-wetenschappers meten zorgwekkend CO2-record

CO2-niveau stijgt in snelste tempo sinds 1984 ... Hoeveelheid koolstofdioxide in de atmosfeer was nog nooit zo groot

Wetenschappers van de WMO (World Metereological Organisation) – dat onderdeel is van de VN – hebben een verontrustend record gemeten: de concentratie koolstofdioxide groeide tussen 2012 en 2013 in het snelste tempo sinds 1984. De hoeveelheid koolstofdioxide in de atmosfeer was bovendien nog nooit zo groot als in 2013. Dat blijkt uit het jaarlijkse WMO-rapport.

In de negen jaar dat de organisatie verslag doet van het CO2-niveau neemt het aandeel koolstofdioxide in de atmosfeer ieder jaar toe. Het WMO-rapport meldt dat de toename van de koolstofdioxide niet alleen te wijten is aan de extra productie van broeikasgas. De aardse biosfeer – ofwel het gebied waarin leven mogelijk is, uiterlijk 8 kilometer hoog en 11 kilometer diep – blijkt minder koolstof te kunnen bergen dan eerst het geval was.

Onderzoekers verklaren tegenover de BBC: 

We weten niet of dat een tijdelijke staat is, of een blijvende. In 1998 nam de biosfeer ook minder koolstofdioxide op. Toen lag het aan een tijdelijke toename van het verbranden van biomassa wereldwijd en El Niño, een terugkerend natuurfenomeen met een sterke opwarming van oceaanwater tot gevolg. We weten niet waar het nu aan ligt.

De WMO benadrukt in haar rapport het belang van een wereldwijd klimaatverdrag:

Niemand weet wanneer de spreekwoordelijke druppel de emmer doet overlopen. Het kan zijn dat de atmosfeer al lang aan zijn CO2 limiet zit, maar we weten niet tot hoever er rek in zit. Dat is een van de redenen waarom de explosieve stijging zo zorgwekkend is.

cc-foto: Guy Gorek

Geef een reactie

Laatste reacties (22)