Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Vrouwen in Syrië seksueel uitgebuit in ruil voor hulp door VN-medewerkers'

  •  
27-02-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
A UN Patrol Car
De afgelopen weken is er in diverse media veel aandacht geweest voor seksueel geweld en uitbuiting in oorlog- en rampgebieden door hulpverleners. Na de misstanden bij onder meer Oxfam en Artsen zonder Grenzen, meldt de BBC nu dat vrouwen in Syrië seksueel uitgebuit worden door lokale mannen die er aan hulpverlening doen namens de VN en andere grote humanitaire organisaties. In ruil voor eten en vervoer, zouden de vrouwen seksuele handelingen moeten doen.
Het is niet de eerste keer dat deze berichten aan het licht komen. Drie jaar geleden werd al gewaarschuwd voor misbruik door lokale partners. De humanitaire organisaties claimden destijds dat ze geen weet hadden van misbruik, maar uit een nieuw VN-rapport blijkt nu dat er wel degelijk sprake is van seksuele uitbuiting door hulpverleners. De BBC schrijft zelfs dat een aantal Syrische vrouwen inmiddels weigert om naar de distributiecentra te gaan, uit angst voor uitbuiting. Er wordt zelfs gesuggereerd dat de humanitaire organisaties een oogje dichtknijpen, omdat zij zelf de meest gevaarlijke regio’s van het land niet in kunnen, maar de lokale partners wel.
De Verenigde Naties willen nu dat iedereen die meedoet aan een vredesmissie zijn of haar DNA afstaat. Zo kunnen claims van seksueel geweld of uitbuiting door VN-militairen en/of -personeel geverifieerd worden. Bijvoorbeeld bij de vrouwen die zeggen zwanger te zijn geraakt na seksueel misbruik door iemand van de VN. Dat aantal is de afgelopen vijf jaar gestegen van 12 vrouwen in 2013 naar 56 vrouwen in 2017. Een woordvoerster van de VN-vredesmissie zegt nu dat wat haar betreft er “ter plaatse DNA afgenomen wordt bij moeders en kinderen om dat te vergelijken met het DNA van mogelijke vaders”.
VN-functionarissen zouden er al eerder op hebben aangedrongen dat alle VN-medewerkers – ‘zowel burgerpersoneel als militairen’ – DNA afstaan voordat ze op missie gaan. Niet omdat ze potentiële misbruikers zouden zijn, maar:
In plaats daarvan moet het gezien worden als een uiting van eerlijkheid en de oprechte wens om te dienen. Een DNA-test moet echter niet de enige maatregel zijn om seksueel misbruik te voorkomen.
Tussen 1 oktober en 31 december 2017 zijn er zo’n veertig meldingen van misbruik gedaan bij alle VN-organen en partnerorganisaties. Vijftien kwamen er van vredesmissies.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.