5

VN wil drugsgebruik uit de criminaliteit halen

VN pleit voor een soort gedoogbeleid voor drugsbezit, aldus Virgin-topman Richard Branson

Overal ter wereld voeren overheden al jaren oorlog tegen allerlei soorten drugs. Omdat drugs schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid, maar ook omdat er een hele criminele wereld achter schuilgaat. Virgin-topman Richard Branson maakt nu bekend dat de Verenigde Naties van plan is overheden op te roepen die oorlog te stoppen en drugsbezit te decriminaliseren. De topman zetelt zelf in de betrokken VN-commissie.

Branson pleit al jaren voor een soepeler drugsbeleid. Hij maakte het nieuws bekend via de Virgin-website, omdat hij naar eigen zeggen bang was dat de VN het voorstel op het laatste moment weer zou intrekken, terwijl dit “ervoor kan zorgen dat de nodeloze criminalisering van miljoenen drugsgebruikers over de hele wereld wordt gestopt”, aldus Branson. Het voorstel had al behandeld moeten worden in Maleisië, maar werd uiteindelijk ingetrokken. Branson zag zich genoodzaakt in te grijpen.

Argumenten
Eén van de argumenten is een mogelijke afname van HIV, wanneer drugsgebruik niet meer illegaal is. Gebruikers hebben op dit moment moeilijk toegang tot steriele naalden, waardoor HIV en hepatitis C de vrije loop kunnen hebben.

Ook zullen de gevangenissen minder vol zitten, aldus Branson. Kleinschalige drugsfeiten kunnen in veel landen al leiden tot gevangenisstraffen, welke het leven van drugsgebruikers er niet bepaald makkelijker op maken. Zo kan een strafblad het vinden van werk of een woning bemoeilijken.

De Verenigde Naties streven er niet naar overheden onder druk te zetten om drugs te legaliseren, maar zouden landen willen stimuleren drugsgebruik uit de criminaliteit te halen.

The Guardian: UN poised to call for decriminalisation of drugs, says Richard Branson

cc-foto: Dimitris Kalogeropoylos

Geef een reactie

Laatste reacties (5)