64

VN: Zowel Israël als Hamas pleegden mogelijk oorlogsmisdaden

Onderzoekers suggereren van wel, maar laten eindoordeel aan het Internationaal Strafhof

Onderzoekers van de Verenigde Naties hebben maandag een rapport gepresenteerd, waaruit blijkt dat zowel Hamas als Israël zich waarschijnlijk hebben schuldig gemaakt aan oorlogsmisdaden tijdens de Gaza-oorlog vorig jaar. Het rapport is niet mals voor Israël en neemt in grote lijnen dezelfde standpunten aan als het rapport van de Israëlische non-gouvernementele organisatie Breaking the Silence, dat vorige maand werd gepubliceerd. Beide rapporten veroordelen de bombardementen van Israël op Palestijnse woonwijken, waar nog honderden burgers aanwezig waren.

Dat meldt De Standaard. Tijdens de Gaza-oorlog kwamen ruim 2200 Palestijnen om het leven, van wie ongeveer tweederde burger was. Aan Israëlische kant stierven 66 soldaten en 7 burgers. Israël wordt onder meer verweten alle Palestijnen, die na een waarschuwing nog steeds in hun woonwijk verbleven, als terrorist te beschouwen. En over Hamas schrijven de onderzoekers:

De raket- en mortieraanvallen van Hamas op Israël waren duidelijk bedoeld om terreur te verspreiden onder de Israëlische burgers. Bovendien hebben de veertien tunnels, die de Palestijnen hadden gegraven, een traumatiserend effect gehad op de Israëlische bevolking.

Zowel Israël als Hamas waren niet bereid mee te werken aan het onderzoek. Beiden hebben het rapport als ‘gekleurd’ weggewoven.

Lees hier meer over het eerdere rapport van Breaking the silene.

Geef een reactie

Laatste reacties (64)