32

VNG: Burgemeesters illegale nederzettingen niet welkom

Rechtse partijen woest: Wilders eerste in rij met Kamervragen

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) werkt niet mee aan een studiebezoek van ruim dertig Israëlische burgemeesters aan Nederland. De vereniging zou een studiereis organiseren voor de bestuurders, maar heeft haar medewerking afgezegd nu is gebleken dat ook burgemeesters uit de illegale nederzettingen deel zouden nemen.

De bouw van nederzettingen op bezet Palestijns gebied is volgens het internationale recht illegaal. VNG heeft het bezoek van de burgemeester afgezegd omdat ook burgemeesters uit nederzettingen van plan waren mee te komen en dit ‘te gevoelig’ zou zijn.

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken veroordeelt ‘het nutteloze beleid’ van de VNG en zegt in een verklaring: “Wij hopen dat dit niet het laatste woord over dit onderwerp is.” Het ministerie hoeft zich geen zorgen te maken. Geert Wilders heeft demissionair minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen intussen al om opheldering gevraagd. Ook SGP en Christenunie willen Verhagen op het matje roepen en gaan Kamervragen stellen.

De Israëlische variant van Wilders, Arieh Eldad van de Nationale Unie, zegt in de Israëlische krant Ha’aretz dat de aangelegenheid een teken is van “een Nederlandse overgave aan de Arabieren” en een symptoom van de Nederlandse “overgave aan de islamitische minderheid die langzaam maar zeker groeit”.

De internationale druk op Israël en haar illegale nederzettingenpolitiek is groeiende. Palestina en de Verenigde Staten willen dat Israël de regeling van een tijdelijke bouwstop, die deze week afloopt, verlengt. Zonder een verlenging van deze stop wil de Palestijnse Autoriteit niet verder gaan met vredesonderhandelingen.

NRC Handelsblad: VNG houdt bezoek Israëlische burgemeesters tegen

cc-foto: RonniePohl

Geef een reactie

Laatste reacties (32)