Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

VNG pleit voor opheffen gemeente en provincie

  •  
20-05-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
74 keer bekeken
  •  
gemeentehuis-hilversum-300px.jpg
Gemeenten stemmen daags voor verkiezingen over resolutie die overheden effectief hervormt
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wil de gemeenten zoals we die nu kennen opheffen. Ook provincies, regionale bestuurslichamen en deelgemeenten moeten weg. In hun plaats moeten een stuk of dertig sterke regio’s of regiogemeenten komen.
Op die manier kan miljarden worden bezuinigd en kan de slagkracht van het bestuur enorm worden verhoogd, zegt de VNG in de Volkskrant. Op de dag voor de verkiezingen van 9 juni stemmen alle 430 gemeenten over een resolutie met die strekking. Die datum is niet toevallig, zegt directeur Ralph Pans van de VNG, want dan kan het nieuwe kabinet er meteen mee aan de slag.
Met deze resolutie wil de VNG de ‘bestuurlijke drukte’ te lijf gaan. Steeds vaker klinkt de klacht dat de overheden in elkaars vaarwater zitten en elkaar afremmen. Waterschappen en provincies samenvoegen levert volgens de VNG ‘nauwelijks iets op’. Het radicaal afbreken van een hele reeks bestuurslagen en het creëren van een nieuwe laag, zou wél zoden aan de dijk zetten.
Foto: Klaas5 (Flickr/CC)

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.