Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Vodafone-schandaal breidt zich uit

  •  
24-03-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
123 keer bekeken
  •  
vodafone_300.jpg
Na die van ministers nu ook de voicemails van Wilders, Roemer voor ieder oor beschikbaar
Vodafone is de hofleverancier van de Nederlandse politiek. Het bedrijf verzorgt de mobiele abonnementen voor het kabinet en Kamerleden. Maar de beveiliging van het voice-mail systeem blijkt zo lek als een mandje. Eerder deze week onthulde EenVandaag dat ministers alle beveiligingsregels aan hun laars lappen. Nu blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur en Webwereld dat die beveiligingsregels totaal geen bescherming bieden bij Vodafone.
Woensdag onthulde EenVandaag dat er iets ernstig mis was met de mobiele telefoons van de regering:
Het afluisteren van voicemails van onder andere ministers, burgemeesters, kamerleden, topambtenaren en woordvoerders bij de Nederlandse overheid is kinderlijk eenvoudig. Dit is zo sinds de overstap van de Nederlandse overheid naar Vodafone voor al haar mobiele telefoniediensten.
Voicemails zijn via een andere telefoon met een standaardcode af te luisteren. Dat blijkt uit onderzoek van het actualiteitenprogramma EenVandaag. Beveiligingsdeskundige Danny Mekic is geschokt: “Het instellen van een standaardcode betitel ik als een zeer ernstig datalek. Het betekent dat voicemailberichten van de mensen op straat liggen. Zo kan staatsgeheime info op straat belanden.” Emile Roemer (SP) vindt het een grof schandaal: “Dat dit zelfs op dit niveau gebeurt, is knulligheid ten top. De staatsbeveiliging heeft hier gewoon gefaald!”
Vandaag meldde EenVandaag dat het kabinet al maanden geleden gewaarschuwd was door GovCERT, de officiële waarschuwingsdienst van de overheid voor IT-lekken en -gevaren.
Vodafone stelde dat de gebruiker zelf verantwoordelijk is voor het wijzigen van zijn PIN-code om voicemails te beveiligen.
Maar donderdagavond onthulden Nieuwsuur en WebWereld dat van beveiliging geen sprake is bij Vodafone. Als via een computer gesimuleerd wordt dat de telefoon van de abonnee de voicemail-service belt, liggen alle boodschappen zonder PIN-code voor het oprapen. Voor een dergelijke simulatie, ook wel ‘nummerspoofing’ genoemd, bestaan op internet goedkope diensten.
Nieuwsuur luisterde onder meer de voicemails van Geert Wilders af en liet een boodschap van Dion Graus (abusievelijk aangeduid als De Jong) horen.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.