85

Voedselprijzen stijgen razendsnel, minister: eten is te goedkoop

Het eten van Nederlanders is te laag geprijsd. Dat leidt er toe dat het milieu te zwaar wordt belast, voedsel wordt verspild en boeren te weinig verdienen. Dat constateert minister Carola Schouten van Landbouw in een interview met het AD. Ze presenteert een plan om de agrarische sector om te vormen tot kringlooplandbouw. De overheid trekt daar jaarlijks honderden miljoenen voor uit maar als het aan de minister ligt kan het dagelijks voedsel duurder worden.

“In de jaren 70 waren wij ongeveer 20 procent van ons inkomen kwijt aan voedsel. Dat is nu 10 tot 12 procent. Voedsel is ongelofelijk goedkoop geworden. (…) De ironie is dat consumenten meer voedsel zijn gaan verspillen, juist omdat het zo goedkoop is. Ik kan niet uitsluiten dat de consument meer gaat betalen. Dat is de prijs voor voedsel dat meer in balans met de omgeving wordt geproduceerd. Daarvan profiteert uiteindelijk iedereen.”

Het CBS maakt bekend dat de voedselprijzen dit jaar fors stijgen. In het afgelopen jaar 3,8 procent. Dat is meer dan in andere jaren. NRC medlt:

Vooral vlees en vis stegen hard in prijs; die waren vorige maand bijna 5 procent duurder dan in mei 2018. Zuivelproducten stegen met 3 procent in prijs, groente en fruit met 2,6 procent en brood en granen met 3,8 procent. Nederlandse huishoudens geven gemiddeld een tiende van hun geld uit aan voedsel, blijkt uit de cijfers.

cc-foto: Tobin

Geef een reactie

Laatste reacties (85)