Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Voedselprijzen stijgen razendsnel, minister: eten is te goedkoop

  •  
17-06-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
316 keer bekeken
  •  
10267823484_f8474988d0_k

© cc-foto: Tobin https://flic.kr/p/gDkhco

Het eten van Nederlanders is te laag geprijsd. Dat leidt er toe dat het milieu te zwaar wordt belast, voedsel wordt verspild en boeren te weinig verdienen. Dat constateert minister Carola Schouten van Landbouw in een interview met het AD. Ze presenteert een plan om de agrarische sector om te vormen tot kringlooplandbouw. De overheid trekt daar jaarlijks honderden miljoenen voor uit maar als het aan de minister ligt kan het dagelijks voedsel duurder worden.
"“In de jaren 70 waren wij ongeveer 20 procent van ons inkomen kwijt aan voedsel. Dat is nu 10 tot 12 procent. Voedsel is ongelofelijk goedkoop geworden. (…) De ironie is dat consumenten meer voedsel zijn gaan verspillen, juist omdat het zo goedkoop is. Ik kan niet uitsluiten dat de consument meer gaat betalen. Dat is de prijs voor voedsel dat meer in balans met de omgeving wordt geproduceerd. Daarvan profiteert uiteindelijk iedereen.”"
Het CBS maakt bekend dat de voedselprijzen dit jaar fors stijgen. In het afgelopen jaar 3,8 procent. Dat is meer dan in andere jaren. NRC medlt :
"Vooral vlees en vis stegen hard in prijs; die waren vorige maand bijna 5 procent duurder dan in mei 2018. Zuivelproducten stegen met 3 procent in prijs, groente en fruit met 2,6 procent en brood en granen met 3,8 procent. Nederlandse huishoudens geven gemiddeld een tiende van hun geld uit aan voedsel, blijkt uit de cijfers."
cc-foto: Tobin
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.