Laatste update 16:25
125

Voetbal is oorlog, ook buiten de lijnen – Argentinië zegt Israël af

Het Argentijnse voetbalelftal zal niet op komen draven voor een vriendschappelijke wedstrijd tegen Israël, melden verschillende media. Waarschijnlijk is de ophef rond de wedstrijd de reden van de afzegging. ‘Ze hebben eindelijk de juiste beslissing genomen,’ zegt de Argentijnse aanvaller Gonzalo Higuaín tegen de Amerikaanse zender ESPN.

De aanloop naar wat voor veel Israëlische voetbalfans een kans zou zijn de Argentijnse stervoetballer Lionel Messi in levende lijve te zien, werd om exact die reden steeds controversiëler. De voorzitter van de Palestijnse voetbalbond,  Jibril Rajoub, riep Palestijnse voetbalfans op shirts en foto’s van Messi te verbranden als protest.

Aanvankelijk zou de wedstrijd gespeeld worden in Haifa, maar doordat de Israëlische regering extra geld bijdroeg, werd het verplaatst naar het Teddy Kollek Stadion in Jeruzalem. Dit gooide slechts meer olie op het vuur: de beste voetballer van de wereld in betwist gebied was voor de Palestijnen een stap te ver. Omdat de Argentijnse voetbalbond geen partij wil worden in een politiek zeer gevoelige kwestie trekt zij nu het nationale team terug. Voor die ploeg zou het de laatste (oefen)wedstrijd worden voordat het Wereld Kampioenschap in Rusland begint, op 14 juni.

Van de oud-Ajaxtrainer Rinus Michels is het citaat ‘voetbal is oorlog,’ al doelde hij daarmee vooral op de strijd binnen de lijnen. De afzegging van Argentinië past niettemin in een lange rij politiek omstreden voetbaltoernooien- of wedstrijden. Het is tijdens de aanloop naar het WK van 1978 dat de nog jonge Freek de Jonge en Bram Vermeulen onder het motto ‘Bloed aan de paal!’ willen voorkomen dat het Nederlands Elftal af zou reizen naar het organiserende land, omdat daar mensenrechtenschendingen aan de orde van de dag zijn. Inderdaad, dat was tijdens het Videla-regime in… Argentinië.

Geef een reactie

Laatste reacties (125)