103

Voetbalclubs mogen geen Marokkaanse kinderen weigeren

rutteVoetbalclubs mogen geen Marokkaanse kinderen weigeren omdat andere Marokkaanse kinderen zich misdragen. Dat heeft premier Rutte vrijdag gezegd in een reactie op de uitlatingen van voetbaljournalist Johan Derksen eerder deze week.

De hele week al wordt stevig gediscussieerd over het optreden van Derksen in het televisieprogramma Voetbal Inside. Daarin zei hij dat hij ‘heel wat clubs naar de klote zag gaan omdat ze in een wijk liggen met veel Marokkaanse gezinnen.’ Volgens Derksen functioneren sommige voetbalclubs niet vanwege het ‘te grote’ percentage spelers met een Marokkaanse achtergrond. Hij zei hierover: ‘Ik zal wel worden weggezet als racist, maar dat interesseert me dus geen reet.’

Rutte vindt dat problemen benoemd en aangepakt moeten worden, zegt hij tegen de NOS. Maar hij is ertegen om een probleem dat zich voordoet aan een hele groep toe te schrijven. De premier:

Omdat een Marokkaan zich misdraagt kun je toch niet tegen een ander Marokkaans jongetje dat dolgraag wil leren voetballen, zeggen: ik neem je niet aan, want er is iemand anders van Marokkaanse afkomst die het verpest heeft. Dat is toch geen manier van een land opbouwen met elkaar?

De premier is voor een keiharde aanpak van voetballers die de boel verpesten. Die mag je van een club ‘afdonderen’, aldus Rutte, maar ‘je gaat er niet een ander Marokkaans kereltje op aankijken’. Het is overigens niet een taak voor de politiek om aan te pakken, maar iets wat de voetbalclubs zelf moeten doen, aldus Rutte.

‘Reëel probleem’
Eerder deze week liet ook minister Asscher al weten tegen het vooraf weren van bepaalde groepen te zijn en dat clubs alleen de individuen die over de schreef gaan moeten aanpakken. En vrijdagmorgen reageerde Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport op de ontstane commotie door te constateren dat het goed is dat de problemen benoemd worden. Schippers over de uitspraken van Derksen:

Ik denk dat hij een reëel probleem constateert. Je kunt niet ontkennen dat incidenten bij bepaalde clubs veel vaker voorkomen dan bij andere.

Amsterdamse voetbaltrainer
De Amsterdamse televisieomroep AT5 liet vrijdagmiddag spelers en een trainer van de Amsterdamse club DWS aan het woord over de uitspraken van Derksen. Zij zijn niet te spreken over wat hij heeft gezegd. Cijfers over ‘de problemen’ zijn er niet, minister Schippers beroept zich vooral op ‘signalen’. En die signalen komen in elk geval niet van DWS.

DWS-trainer Guus Uhlenbeek ziet wel dat er een cultuurverschillen zijn, maar ziet dat niet als een probleem.

Dat alle Marokkanen een korter lontje hebben wil ik niet zeggen. Ja, de een is wat heetgebakerder dan de ander. Maar dat heb je bij alle clubs. Het maakt in die zin niet uit van wat voor komaf je bent.

Ook zegt de trainer dat Marokkaanse spelers soms keihard worden uitgescholden terwijl ze niets verkeerd doen. Een van zijn spelers daarover:

Kanker Marokkaan, ga maar ballen vangen. Dat werk. Ik vind het niet kunnen, maar ik krijg het te horen, ook als ik niks heb gedaan. Ik probeer het doorgaans te negeren en me te focussen op de wedstrijd. Leuk is het niet, maar het leven geeft niet alleen cadeautjes.

Bekijk hier de reactie van Rutte:


Lees ook:
De dwangbuis van Johan Derksen
Derksen gaat los op Marokkaanse spelers: Ik racist? Interesseert me geen reet
Minister Schippers geeft racisme vrij spel: ‘Johan Derksen heeft een punt

Geef een reactie

Laatste reacties (103)