17

Voetbalradicalisering komt overal voor

Racistische Chelseafan blijkt oud-agent en anti-racisme prediker ... Onder Rotterdamse hooligans ook Feyenoordmedewerker 

Vorige week stond in het teken van voetbalradicalisering. In Parijs weerden fans van de Engelse club Chelsea een donkere man uit de metro, al zingend ‘wij zijn racistisch en dat vinden wij fijn’, terwijl onze eigen Rotterdamse Feyenoorders in Rome een ravage aanrichtten. Maar wie zijn die radicale voetballiefhebbers eigenlijk? Geen ‘gewone’ mensen, zou je denken. In ieder geval niet die leuke buurman op de hoek. Of toch wel?


Eén van de drie racistische Chelseafans in Parijs is een voormalige Ierse agent, Richard B., schrijft The Sunday World. Zijn werk als agent moest hij neerleggen vanwege alcoholgerelateerde problemen, maar het wordt nog frappanter. De 50-jarige B. zou overdag directeur van een wereldwijde mensenrechtenorganisatie zijn en over heel de wereld lezingen geven over raciale tolerantie. Practice what you preach gaat voor B. niet helemaal op, omdat hij ’s weekends graag zij aan zij met racistische Chelseafans de hort op gaat en er zelf ook wel pap van lust. Volgens The Sunday World is namelijk duidelijk te zien dat het Richard B. is die de donkere man, Souleymane S., uit de metro duwde, terug het perron op.

Tussen onze ravage aanrichtende Feyenoord hooligans liep afgelopen week ook een medewerker van Feyenoord. Dat heeft Algemeen Directeur Eric Gudde eerder tegenover RTV Rijnmond bevestigd. Gudde:

Op het moment dat we de relschoppers echt kunnen traceren, gaan wij er alles aan doen wat we kunnen. Dat er een medewerker van Feyenoord bij betrokken is klopt, en daar zal ik, nadat ik wederhoor heb toegepast, passende maatregelen voor gaan nemen.

Schrijver Yoeri Kievits, zelf ook lid van ‘de harde kern’ van Feyenoord, presenteerde onlangs zijn derde boek ‘De Thuiswedstrijd’, over de Rotterdamse hooligans. Hierin gaat hij in op het dagelijkse leven van hooligans. Eén van die hooligans is Rogier; overdag een chirurg, in het weekend een relschoppende Feyenoordsupporter. Tegenover RTV Rijnmond vertelt Kievits:

Rogier is een fanatieke Feyenoordsupporter en niet vies van een partijtje knokken. Hij heeft ook een principe: ik behandel geen joden.”

RTV Rijnmond citeert een uitspraak van Rogier uit het boek:

Hij werkte ooit op de Eerste Hulp toen Utrecht tegen Ajax speelde. ‘Er werd een Jood binnengebracht die door een politiehond was gebeten. Hij had een enorme jaap in zijn been. Echt een diepe vleeswond. Zo’n wond mag je niet sluiten, je moet ’m openlaten, anders kan het gaan etteren. Ik heb expres de wond toch gehecht. Uit principe help ik geen Joden, maar dit vond ik natuurlijk wel geinig. Ik heb daarna het adres op zijn ziekenfondspas gekopieerd. ’s Avonds ben ik met een paar vrienden op pad gegaan en hebben we op dat bewuste adres alle ruiten eruit getieft!’

Andere figuren die in zijn boek voorkomen zijn Van Liek, de vrouwelijke hooligan, Bart de biochemicus en Gino, de diepgelovige relschopper. Ondanks alles, gelooft Kievits er overigens nog heilig in dat de politiek het gevaar van de hooligans overschat:

Ze willen scoren, met iets dat nauwelijks meer voorkomt. In één seizoen gaan meer dan zeven miljoen mensen naar een voetbalwedstrijd. In datzelfde jaar zijn er enkele honderden arrestaties verricht, dus waar hebben we het over?

In 2013 schoof Kievits nog aan tafel bij Pauw & Witteman. Die uitzending kon destijds niet live worden uitgezonden, om ervoor te zorgen dat vijanden van Kievits de uitzending niet zouden kunnen verstoren. Bekijk de aflevering hierboven terug.

The Sunday World: Chelsea race thug is ex Irish cop

De Volkskrant: ‘Medewerker Feyenoord betrokken bij rellen’

Geef een reactie

Laatste reacties (17)