59

Vogelaarwijken dreigen weer af te glijden

Uit een onderzoek van Aedes, koepel van woningorganisaties, blijkt dat de voormalige Vogelaarwijken weer dreigen af te glijden. Toenmalig minister Ella Vogelaar koos in 2007 veertig achterstandswijken uit die speciale aandacht kregen in de jaren daarna. Die aanpak bleek succesvol. Toch luidt voorzitter Marnix Norder van Aedes tegenover de NOS de noodklok.

Hij zegt dat de huidige problemen vooral komen door de strenge regelgeving; goedkope sociale huurwoningen moeten worden toegewezen aan de laagste inkomens. “Dat zijn regelmatig mensen met grote problemen, zoals verslaving en eenzaamheid. Dat zijn overlevers in de samenleving, mensen die hulp vragen in plaats van dat ze iets kunnen geven. En die komen dan bij elkaar.” De versterkende werking die hier van uit gaat en het het gebrek aan spreiding van mensen met problemen is het grootste struikelblok, zegt Norder.

In Utrecht ziet woningcorporatie Mitros Norders bevindingen in de praktijk. “Wat je in Overvecht ziet, is dat je heel veel goedkope sociale huurwoningen op een kluitje hebt en dat geeft problemen”, zegt bestuurder Bastiaan Staffhorst tegen de NOS. Norder pleit ondertussen voor betere begeleiding van bewoners met problemen. Ook zou meer vrijheid bij het toewijzen van woningen opeenstapeling van problemen kunnen voorkomen. Zo zou het vaker verhuren van woningen aan huishoudens uit de middeninkomens ervoor kunnen zorgen dat niet alleen kwetsbare mensen in deze wijken komen wonen.

Geef een reactie

Laatste reacties (59)