Laatste update 30 mei 2016, 09:08
48

Volkert van der G. over 5 weken vrij

Voorwaardelijke vrijlating na uitzitten twee derde van 18 jaar celstraf ... Teeven: Van der G. mag niet in Hilversum, Rotterdam en Den Haag komen

Ondanks hevig verzet van de staatssecretaris zelf, komt Volkert van der G. op 2 mei voorwaardelijk vrij. Dat heeft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, Fred Teeven, zojuist bekendgemaakt. Van der G. heeft dan twee derde van zijn straf uitgezeten, nadat hij in 2003 werd veroordeeld tot achttien jaar cel wegens de moord op Pim Fortuyn. Volgens Teeven moet Van der G. zich elke week melden bij de reclassering, hij mag niet in Hilversum, Rotterdam en Den Haag komen en hij krijgt elektronisch toezicht via een enkelband.

Teeven bepaalde in oktober nog dat Van der G. zich binnen de muren van de gevangenis moest voorbereiden op zijn terugkeer in de maatschappij, vanwege de onrust die bij verlof zou ontstaan en de vele extra veiligheidsmaatregelen die daarvoor nodig zouden zijn. De Raad voor de Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) besloot echter dat een ‘goede voorbereiding op invrijheidstelling’ belangrijker was dan de ‘mogelijke maatschappelijke onrust en de risico’s die verlofverlening met zich mee kan brengen’. Dat besluit was bindend, waardoor Volkert van der G. alsnog op verlof moest. Het OM heeft nu besloten tot voorwaardelijke vrijlating over te gaan.

Geef een reactie

Laatste reacties (48)