23

Volkskrant opent verslavingskliniek

Update: zorgverzekeraars onthutst, GGZ verbaasd ... Kwalificaties bleken niet nodig ... Verzekeraars verplicht rekeningen te vergoeden ... Zorg 40% duurder door dit soort marktwerking

De Volkskrant mag sinds deze week verslaafden behandelen. De krant wist in een oogwenk een eigen kliniek op te richten die behandelingen mag declareren bij zorgverzekeraars. De instelling ‘GGZ Bontiusplaats’ is zonder een kritische vraag door het ministerie van Volksgezondheid toegelaten als ‘instelling voor medisch specialistische verslavingszorg’.

Er wordt de laatste tijd veel gesproken over nieuwe verdienmodellen voor de journalistiek, maar dat is niet wat de Volkskrant dreef om deze uitzonderlijke stap te zetten. De krant wilde met de oprichting van de kliniek nieuw licht werpen op de marktwerking in de zorg. In de Volkskrant van vandaag staat een uitgebreide reconstructie van wat er voor nodig was om de kliniek te beginnen:

Drie keer online een formulier invullen en een kort bezoek aan de Kamer van Koophandel – meer is niet nodig om een kliniek te beginnen. De vage website die we laten maken om professioneel over te komen, was niet eens nodig. Een burger die een dakkapel wil plaatsen, heeft meer uit te leggen dan een leek die een verslavingsinstelling wil beginnen. Deskundigheid is in elk geval niet vereist, zo blijkt bij onze registratie. De Inspectie voor de Gezondheidszorg controleert niet. Voor de oprichting van ‘GGZ Bontiusplaats’, genoemd naar het redactieadres van de krant, is ook geen psychiater of psychotherapeut nodig. Voor het behandelen van patiënten formeel wel, maar het toezicht daarop ontbreekt.

Sinds de regels voor het starten van privéklinieken door de overheid zijn versoepeld om marktwerking mogelijk te maken, is er sprake van een sterke groei van het aantal klinieken. Zorgverzekeraar CZ analyseerde op verzoek van de Volkskrant de nota’s van die private klinieken. Daaruit blijkt dat ze vaak per patiënt ruim twee keer zoveel declareren als de traditionele instellingen. Verzekeraars zijn wettelijk verplicht die hoge nota’s te vergoeden, terwijl niet blijkt dat de nieuwe klinieken succesvoller zijn, schrijft de Volkskrant:

Mede hierdoor zijn de kosten van de verslavingszorg de afgelopen vijf jaar gestegen met 40 procent, naar 380 miljoen euro in 2011. Daarvan gaat naar schatting 100 miljoen euro om in de private instellingen die vaak zeer winstgevend zijn. Traditionele klinieken mogen een maximum bedrag per jaar declareren. Voor de nieuwkomers geldt die beperking niet.

Zorgverzekeraar DSW denkt dat ook de nota’s van de Volkskrantkliniek zonder problemen uitbetaald worden. Minister Schippers van Volksgezondheid laat weten de problemen te erkennen. Ze zegt de toelatingswet te willen aanpassen.

Update:

Zorgverzekeraars Nederland vindt het volgens de NOS ‘onthutsend’ om te zien hoe gemakkelijk het is om een nieuwe verslavingskliniek te beginnen. Maar de zorgverzekeraars zeggen ook niet erg verrast te zijn:

Het is voor zorgverzekeraars bijna ondoenlijk om adequaat te controleren, zeker bij verslavingsinstellingen met wie geen contract is gesloten.

GGZ is wel verbaasd en vindt het raar dat de inspectie niet controleert.

Geef een reactie

Laatste reacties (23)