Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Volkskrant opent verslavingskliniek

  •  
13-04-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
84 keer bekeken
  •  
vk_300_01.jpg
Update: zorgverzekeraars onthutst, GGZ verbaasd ... Kwalificaties bleken niet nodig ... Verzekeraars verplicht rekeningen te vergoeden ... Zorg 40% duurder door dit soort marktwerking
De Volkskrant mag sinds deze week verslaafden behandelen. De krant wist in een oogwenk een eigen kliniek op te richten die behandelingen mag declareren bij zorgverzekeraars. De instelling ‘GGZ Bontiusplaats’ is zonder een kritische vraag door het ministerie van Volksgezondheid toegelaten als ‘instelling voor medisch specialistische verslavingszorg’.
vk_300
Drie keer online een formulier invullen en een kort bezoek aan de Kamer van Koophandel – meer is niet nodig om een kliniek te beginnen. De vage website die we laten maken om professioneel over te komen, was niet eens nodig. Een burger die een dakkapel wil plaatsen, heeft meer uit te leggen dan een leek die een verslavingsinstelling wil beginnen. Deskundigheid is in elk geval niet vereist, zo blijkt bij onze registratie. De Inspectie voor de Gezondheidszorg controleert niet. Voor de oprichting van ‘GGZ Bontiusplaats’, genoemd naar het redactieadres van de krant, is ook geen psychiater of psychotherapeut nodig. Voor het behandelen van patiënten formeel wel, maar het toezicht daarop ontbreekt.
Mede hierdoor zijn de kosten van de verslavingszorg de afgelopen vijf jaar gestegen met 40 procent, naar 380 miljoen euro in 2011. Daarvan gaat naar schatting 100 miljoen euro om in de private instellingen die vaak zeer winstgevend zijn. Traditionele klinieken mogen een maximum bedrag per jaar declareren. Voor de nieuwkomers geldt die beperking niet.
Zorgverzekeraar DSW denkt dat ook de nota’s van de Volkskrantkliniek zonder problemen uitbetaald worden. Minister Schippers van Volksgezondheid laat weten de problemen te erkennen. Ze zegt de toelatingswet te willen aanpassen.
Update:
Zorgverzekeraars Nederland vindt het volgens de NOS  ‘onthutsend’ om te zien hoe gemakkelijk het is om een nieuwe verslavingskliniek te beginnen. Maar de zorgverzekeraars zeggen ook niet erg verrast te zijn:
Het is voor zorgverzekeraars bijna ondoenlijk om adequaat te controleren, zeker bij verslavingsinstellingen met wie geen contract is gesloten.
GGZ is wel verbaasd en vindt het raar dat de inspectie niet controleert.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.