7

Volkskrant zet Volkert van der G. tussen wereldsterren

Joop spoort daarom maar zelf een veganistische echte BN'er op 

De Volkskrant besteedt vandaag uitgebreid aandacht aan de opkomst van veganisme, de vegetariërs die niet alleen geen vlees maar ook geen zuivelproducten eten. In het buitenland wel te verstaan. De krant doet verslag uit Berlijn waar de trend toeneemt, terwijl het ‘no animals were harmed’-dieet in de Verenigde Staten al bijna gewoon is.

Onder het kopje ‘Bekende Veganisten’ plaatst de krant een opsomming met tussen prominente politici en Hollywoodsterren plots een wel heel vreemde eend in de bijt: Fortuyn-moordenaar Volkert van der G. Sinds wanneer worden moordenaars gerekend tot beroemdheden die hun status verdiend hebben? Is het verschil tussen beroemd en berucht opgeheven?

Bekende Veganisten

Het lijstje kent trouwens wel meer merkwaardigheden. Zo staat Robin Gibb er tussen, de zanger van de Bee Gees overleed in mei 2012. Ook Dallas-acteur Larry Hagman is niet meer in leven. Het overzicht lijkt zo van internet geplukt.

Het doet wel de vraag rijzen welke Bekende Nederlanders er veganist zijn. Bij de Vegetariërsbond, organisator van de Sexy Vegetariër-verkiezing, reageren ze alsof je in Wassenaar naar de Voedselbank vraagt. “U moet bij de Vereniging voor Veganisme zijn.”

Vonk“Bekende Nederlanders?” zegt de veganisten-woordvoerder. “Tja. Er zijn er wel een paar lid van onze vereniging maar ik weet niet of ze ook echt zelf veganist zijn.” Wie het zijn wil de vereniging niet zeggen. Dan maar google te hulp geroepen. De zoekopdracht “veganistische bekende nederlanders” voert naar, je raadt het nooit, de site van de Vereniging voor Veganisme: Bekende veganisten. Hoera!

De vreugde is van korte duur: “In Nederland zijn de veganisten onder de BN’ers nog op een hand te tellen”, meldt het overzicht. Dat blijkt een overdreven constatering. Het zijn er precies twee: veganistische cupcake-queen Lisette Kreischer en DJ Wesdex. Wie? Die.

Wat rondvragen levert nog een BN’er op die veganist is: Jeugdjournaal-presentator Milouska Meulens.

De trend lijkt in Nederland dus nog niet echt aan te slaan en de vraag is ernstig of het door benaderingen als die van de Volkskrant niet zo blijft. Want wie wil er nou in een lijstje staan met Volkert van der G? Het is trouwens ernstig de vraag of hij wel tot de veganisten gerekend kan worden. Via Twitter zegt een dierenvriend:

Volkert is voor vele vegans geen veganist. Veganisten doden niet namelijk.

Geef een reactie

Laatste reacties (7)