Laatste update 12:57
51

De Volkskrant: zo weinig doet PowNed van uw belastingcenten

In een uiteenzetting in de Volkskrant, van de hand van journalisten Haro Kraak en Nadia Ezzeroili, wordt duidelijk wat de omroep allemaal produceert: bar weinig. De omroep is vooral online aanwezig, op tv is het langst lopende “programma” van PowNed “PowNews Flits”, dat om half elf ’s avonds op NPO 3 wordt uitgezonden. Met een gemiddelde aantal kijkers dat de 100 duizend nog niet haalt.

Het einde van de omroep lijkt nabij, nu zelfs oud-medewerkers zich ervan distantiëren. “De rebellenclub onder leiding van Dominique Weesie wilde ‘Hilversum opblazen’, maar lijkt nu zichzelf te laten imploderen”, aldus de Volkskrant. De huidige concessieperiode loopt in 2020 af. Wil de omroep voortbestaan, dan moet het ten minste 150 duizend leden hebben. De kans is groot dat de omroep dat niet zal halen: eind 2016 waren er 27.761 leden over van de aanvankelijk 59 duizend leden uit 2009.

De Volkskrant somt de relletjes op waar PowNed de afgelopen jaren in verwikkeld is geraakt: van voormalig burgemeester Onno Hoes erin luizen in een “undercover-item”, tot het onder valse voorwendselen interviewen van een Syrische vluchteling. In beide zaken is PowNed veroordeeld door de rechter tot het betalen van een schadevergoeding; in de zaak tegen Hoes ging PowNed in hoger beroep, die zaak loopt dan ook nog.

De afgelopen maanden is alleen het programma PowNews Flits op tv te zien geweest, maar sinds juni is er een zomerstop waardoor er helemaal geen nieuwe video’s gemaakt worden. En radio dan? Daar is Prem Radhakishun elke zondagnacht te horen van 12 tot twee in het programma Zwarte Prietpraat.

Wat de omroep daarvoor vangt?

PowNed maakte vorig jaar voor een subsidie van 3,8 miljoen euro 22 uur aan tv en 10 uur webonly-filmpjes. Ter vergelijking: WNL, een andere aspirant-omroep, produceerde voor 7,2 miljoen euro in een gemiddelde week in 2016 al ruim 6 uur televisie, met een nieuwsprogramma elke ochtend, een talkshow op zondag en andere kortlopende verdiepende series. Dat betekent dat WNL voor minder dan het dubbele van het budget van PowNed tien keer zoveel zendtijd op zich neemt.

Niet in de laatste plaats omdat Dominique Weesie jaarlijks 179 duizend euro krijgt voor zijn werk als voorzitter van de omroep. Zijn loon wordt jaarlijks afgebouwd tot het binnen de norm zal vallen voor topbestuurders – maar de vraag is of PowNed dan nog wel tot het omroepbestel hoort. Ook zakelijk directeur Roeland Mackloet verdient een flink zakcentje bij PowNed, zo schrijft de Volkskrant:

Het loon van penningmeester en zakelijk directeur Roeland Mackloet, die onzichtbaar blijft in de media en ook geen reactie wilde geven voor dit artikel, bedroeg in dat jaar 164.289 euro. Dan is er nog een ‘presentator en programmamaker’ die 196.585 euro verdient. Hoewel hij niet bij naam wordt genoemd in het jaarverslag, ligt voor de hand dat het gaat om Rutger Castricum – de presentator die het langst in dienst is en sinds het begin het gezicht van PowNed is.

De Volkskrant: De geleidelijke implosie van omroep PowNed

cc-foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (51)