47

Volksprotest Hongkong houdt aan

Voor de vijfde dag op rij hebben massa’s demonstranten gemanifesteerd in de hallen van Hong Kong International Airport. Alle vertrekkende vluchten werden afgelast terwijl tientallen binnenkomende vliegtuigen moesten uitwijken naar andere luchthavens. Het protest gaat ook steeds meer economisch effect hebben. De plaatselijke beurs, Hang Seng, leverde twee procent in en zakte naar de laagste stand dit jaar.

De demonstranten zingen onder meer ‘geef het oog terug’, verwijzend naar het lot van een vreedzame demonstrante die hardhandig is aangepakt en waarbij haar oog mogelijk blijvend is beschadigd. De politie is massaal aanwezig op het vliegveld en dat leidde al tot confrontaties en chaos. Op beelden is te zien hoe van een agent die een demonstrant in elkaar slaat zijn knuppel wordt afgepakt waarna hij zijn pistool trekt.

De NOS meldt:

Volgens Van Pinxteren is het lastig in te schatten of de conflicten op het vliegveld verder zullen escaleren, bijvoorbeeld als de politie overgaat tot ontruiming van het vliegveld. Eerder kreeg de Hongkongse politie al kritiek vanwege het gebruik van traangas en geweld. De demonstranten eisen democratische hervormingen, een einde aan de toenemende Chinese invloed en het opstappen van de leider, Carrie Lam.

De Volkskrant schrijft over de alarmerende taal die Lam uitsloeg tijdens een persconferentie:

De Hongkongse leider Carrie Lam heeft haar zorgen uitgesproken over de volgens haar steeds gewelddadiger protesten. Er heerst ‘chaos en paniek’, zei ze dinsdag op een persconferentie. ‘Kunnen we toestaan dat onze stad in de afgrond wordt gestort en aan stukken gegooid?’ Volgens Lam ‘drukt geweld Hongkong een richting in waarvan geen terugkeer mogelijk is, en stort het de samenleving in een zeer zorgelijke en gevaarlijke situatie’.

Het pro-democratie protest houdt al tien weken aan. De demonstranten zijn naar het vliegveld getrokken nadat er op andere plaatsen grof geweld tegen hen werd gebruikt door politie en knokploegen. De Chinese regering bouwt inmiddels buiten de stad een troepenmacht op.

De Amerikaanse president Trump heeft zich nog niet uitgelaten over de Chinese onderdrukking van het protest. Wel riep hij vandaag in een tweet dat iedereen voorzichtig moet doen.

Geef een reactie

Laatste reacties (47)