Laatste update 15:44
10

Volleybalbond geeft geen bal om vrouwen

De internationale volleybalbond (FIVB) houdt op 15-16 februari een beachvolleybaltoernooi in Iran. Ondanks het feit dat het voor vrouwen al jaren verboden is om stadia te betreden. Human Rights Watch en activisten vragen aandacht voor de kwestie met #Watch4Women en roepen de bond op om de activiteiten af te gelasten totdat er voor beide seksen gelijkwaardige toegang is tot sport.

Het toernooi – exclusief voor mannen bestemd – zal op het Perzische Kish eiland gehouden worden. In Iran mogen vrouwen sinds 1979 geen voetbal in stadions bekijken en en nu ook geen (beach)volleybalwedstrijden. Het opmerkelijke is dat in het reglement van de bond gesteld wordt dat elke vorm van discriminatie verboden is, maar dat geldt blijkbaar niet voor de onderdrukte vrouwen in Iran.

Het Iraanse volleybalteam zou een van de beste ter wereld zijn, wat volgens Human Rights Watch een uitgelezen kans is om te onderhandelen over de rechten van vrouwen in het land. Ook is de sport daar erg populair, waardoor een boycot of afgelasting daadwerkelijk invloed zou kunnen hebben op het beleid.

Het is nu de beste tijd voor de bond om Iran erop te attenderen dat volleybal kijken geen misdaad is. Zij moeten zich inzetten om het verbod voor vrouwen tegen te gaan. De Kish Island Open zou hen niet moeten uitsluiten. 

HRW heeft een brief gestuurd naar de verantwoordelijke minister Mahmoud Goudarzi en is ook in gesprek gegaan met de bond zelf om de druk op te voeren maar er wordt door de volleybalbond alleen gezegd dat er een mogelijkheid is om ‘families toe te laten’. De directeur van FIVB Fabio Azevedo stelt dat de onderhandelingen nog bezig zijn en dat hij op een positieve uitkomst hoopt voor het toernooi begint, wat niet veelbelovend is omdat Iran in juni 2014  beloofd had het verbod op te heffen om het vervolgens weer in te stellen en vrouwen te bedreigen die naar een wedstrijd wilden kijken.

In 2014 zijn activiste en Ghoncheh Ghavami en twintig andere vrouwen gearresteerd toen zij trachten een volleybalwedstrijd bij te wonen. Ghavami werd als enige veroordeeld tot ‘propaganda tegen de staat’ en heeft vijf maanden in de (isoleer)cel gezeten. En dat is maar één voorbeeld van de gevallen waarin vrouwen geïntimideerd en veroordeeld worden voor het opeisen van gelijke rechten.

De meeste kritiek gaat uit naar de FIVB die – ondanks hier van op de hoogte te zijn – toch besloten heeft om door te gaan met de toernooien op het Kish eiland.

Geef een reactie

Laatste reacties (10)