123

Volop racisme in Hollandse wijk

Video: Cameraploeg belaagd door 'minder, minder'-roepers ... Raadslid: 'Wegpesten allochtonen al lang bekend' ... Bewoners bij P&W: 'Er wordt niet naar ons geluisterd' ... Huisuitzetting dreigt mogelijk voor notoire pestkoppen ... Duindorp reeds lang blanke probleemwijk

Bewoners van de Haagse wijk Duindorp willen hun buurt blank houden. Daarom worden nieuwe niet-blanke bewoners stelselmatig weggepest. Volgens een bewoner die te gast was bij P&W en het geweld zei af te keuren wordt gevreesd dat ‘bruine mensen’ voor meer criminaliteit zorgen. In de wijk stemt bijna 35 procent van de inwoners PVV. Duindorp is al decennia een blanke probleemwijk.


Het Haagse raadslid Hasan Kücük van de Islam Democraten stelde tegenover FunX dat de pesterijen al veel langer bekend zijn bij Haagse politici. “Het was voor mij absoluut geen nieuws. Al zo lang ik me kan herinneren weet iedereen dat in Duindorp allochtonen niet welkom zijn. En niet alleen daar, ook in andere witte wijken.” In 2006 zond SBS al een documentaire uit over de wijk waarin het racisme aan de orde werd gesteld. Ook Prem maakte er een nietsverhullende reportage. Kücük zegt meerdere malen vragen te hebben gesteld over de discriminerende praktijken. “Niemand die gehoor gaf.” Volgens andere politici was er nooit zo duidelijk bewijs. FunX sprak vrijdag een Marokkaanse jongen die na twee weken weer uit de wijk vertrekt omdat in de tussentijd drie keer zijn ruiten zijn ingegooid. Vestia zou hem tevoren gewaarschuwd hebben voor de racistische praktijken van de bewoners.

Bij P&W stelde Ferry Mingelen dat de zeer krachtige veroordeling door burgemeester Van Aartsen (“Dit wordt niet getolereerd.”) er op kan wijzen dat de racistische pestkoppen uit hun huis gezet gaan worden. Dat zou al eerder gebeurd zijn in een andere wijk waar sprake was van soortgelijke pesterijen. De twee aanwezige bewoners zeiden zich niet van die maatregel bewust te zijn. Ze verkeerden ook in de veronderstelling dat er nooit actie is ondernomen tegen Utrechtse buurtbewoners die homo’s wegpesten. In werkelijkheid zijn de daders daar veroordeeld en uit hun huis gezet.

De voor negentig procent uit autochtonen bestaande wijk Duindorp was lang een notoire probleemwijk die onder meer kampte met een hardnekkige groep probleemjongeren die voor overlast zorgen, meldt de NOS:

Tussen 1990 en 2005 was Duindorp regelmatig negatief in het nieuws. Een kleine maar gewelddadige groep jongeren zorgde voor veel overlast in de wijk. Een deel van de wijk werd gesloopt en herbouwd om verdere verloedering te voorkomen. Een groot deel van de overlast werd hierdoor teruggedrongen. Ongeveer tien jaar geleden werd de wijk bestempeld als ‘prioriteitswijk’. De problemen in de achterstandswijk werden groots aangepakt. Toch stond Duindorp niet op het lijstje met Vogelaarwijken, de achterstandswijken die in 2007 werden aangewezen door minister Vogelaar.

Bij Pauw & Witteman mochten twee bewoners die volgens eigen zeggen met veel overredingskracht naar de studio waren gehaald leeglopen. Een bewoonster bestreed dat er sprake is van racisme omdat ze zelf een zwarte vriend heeft. Beelden die FunX eerder op de dag maakten tonen toch iets anders. Een verslaggeefster wordt uitgescholden voor Zwarte Piet, kinderen roepen ‘minder, minder’ en de cameraman wordt gemaand te stoppen met filmen door een bewoner met een vechthond.

cc-foto: Gerard Stolk

Geef een reactie

Laatste reacties (123)