Laatste update 11:12
33

Von der Leyen wil Green Deal en gelijk aantal mannen-vrouwen in Commissie

Ursula von der Leyen, de door de Europese regeringsleiders naar voren geschoven kandidaat-voorzitter van de Europese Commissie heeft in het Europees parlement een verklaring afgelegd. Dat parlement is verre van gelukkig met de Duitse minister van Defensie als opvolger van Jean-Claude Juncker omdat eigen – door de bevolking gekozen – kandidaten als Frans Timmermans terzijde zijn geschoven.

Von der Leyen belooft onder meer de achterstelling van vrouwen in de EC op te heffen, meldt het AD:

Von der Leyen sprak vol vuur toen het over de positie van de vrouw ging. ,,Het vervult me met grote trots dat hier eindelijk een vrouw staat”, zei ze. En later: ,,Ik ga voor volledige gelijkheid tussen mannen en vrouwen in de Europese Commissie. Er zijn tot nu toe 183 commissarissen geweest, van wie er slechts 35 vrouw waren. Dat is nog geen 20 procent. Wij willen wat ons toekomt!”

Ook stelde ze dat Europa in 205o helemaal klimaatneutraal moet zijn en beloofde ze met een Green Deal te komen om dat te bereiken. Verder zei ze de belastingontwijking van machtige tech-bedrijven aan te zullen pakken en kwam ze in het geweer tegen de verdrinkingsdood van migranten aan de zuidgrens van de EU: ,Het is onze plicht om die mensen te redden. De EU heeft humane grenzen nodig en moet vluchtelingen beschermen, maar tegelijkertijd mensensmokkel hard aanpakken.”

Om 18:00 begint de stemming waarbij ze 374 stemmen moet zien te krijgen. Daarvoor heeft ze de steun nodig van de socialisten, groenen of nationalisten.

 

 

 

 

Geef een reactie

Laatste reacties (33)