Laatste update 13:10
574

Wilders schuldig aan discriminatie en groepsbelediging, maar krijgt geen straf

De vrijheid van meningsuiting is een van de fundamenten van de samenleving maar daar kunnen beperkingen aan worden opgelegd om groepen of mensen te beschermen, dat stelde de voorzitter van de rechtbank bij het bekendmaken van het vonnis. Het recht zoals dat is vastgelegd in de wetgeving bepaalt wat is toegestaan. Dit is geen politiek proces, want ook voor politici is de vrijheid van meningsuiting begrensd, aldus de rechter.

Het OM heeft gevorderd dat Wilders zich schuldig heeft gemaakt aan groepsbelediging en het aanzetten tot rassenhaat en discriminatie. Wilders is het daar niet mee eens en beroept zich op het Europees Verdrag voor de Mensenrechten.

De rechter beschrijft dat de omstreden woorden van Wilders niet zo maar zijn geuit maar dat het van tevoren geplande en voorbereide actie. De juridische betekenis van het woord ras is veel breder dan alleen huidskleur. Het gaat in dit geval om etnische of nationale afstemming en ras is in dit geval van toepassing.

Met zijn vraag en het uitgelokte antwoord ‘minder, minder’ is de hele Marokkaanse bevolkingsgroep weggezet als minderwaardig ten opzichte van andere Nederlanders. Hij heeft dat bewust gedaan en niet beperkt tot alleen criminelen. Dat is cruciaal, want anders dan in het PVV-partijprogramma. Het was dan ook niet gewoon een verkondiging van zijn politiek.

Het gaat om een beledigende uitspraak die bewust is gedaan met een zo groot mogelijke impact. Met die vaststelling is zijn verklaring achteraf niet meer van belang. Hij is ook nooit op die uitspraak teruggekomen.

De rechter stelt dat de vrijheid van meningsuiting van politici waar Wilders zich op beroept bedoelt is om machthebbers te bekritiseren, niet om minderheden te beledigen.

Het bewijs is geleverd dat Wilders zich schuldig heeft gemaakt aan groepsbelediging en aanzetten tot discriminatie, constateert de rechtbank, maar niet aan haatzaaien.

De rechtbank vindt dat Wilders als politicus een bijzondere positie bekleed en daarom niet in aanmerking komt voor een gebruikelijke straf. De schuldigverklaring is volgens de rechtbank voldoende.

Schadevergoedingen door eisers worden niet ontvankelijk verklaard.

Het vonnis is gepubliceerd op rechtspraak.nl

De advocaat van de veroordeelde heeft direct na de uitspraak middels een persbericht bekend gemaakt dat hoger beroep wordt aangespannen tegen het vonnis.

Wilders heeft eerder laten weten dat hij de Nederlandse rechtspraak niet erkent en dat hij de wet opnieuw zal overtreden.

Geef een reactie

Laatste reacties (574)