35

Voor duizenden Nederlanders dreigt huisuitzetting

Groei betalingsachterstanden 'tijdbom onder huizenmarkt'

Bijna twintigduizend huizenbezitters dreigen wegens achterstallige betalingen hun woning kwijt te raken. Banken zouden de omvang van het probleem verhullen om de huizenmarkt te beschermen, onthult Het Parool.

Het Parool schrijft over de duizenden woningen waarvan de eigenaren betalingssachterstanden van maanden hebben:

Deze huizen worden nog niet executoriaal geveild, omdat de banken vrezen voor hun imago en niet bereid zijn vijftigduizend euro per geval af te schrijven, het gemiddelde verlies bij een gedwongen verkoop ter veiling. Het groeiende reservoir huizen die banken wegens wanbetaling op de markt mogen brengen, vormt een bedreiging voor het toch al dalende niveau van de huizenprijzen en voor de balansen van de banken. De komende maanden zullen veel banken op grond van Europese regels moeten kiezen: de hypothecaire leningen waarvoor deze huizen als onderpand dienen, geheel of gedeeltelijk afschrijven of de woningen laten veilen.

Banken zouden zo ver gaan dat ze de tuinen en gevels van schuldpanden onderhouden om de indruk te vermijden dat er een probleem is. De Nederlandse Vereniging van Banken zegt het beeld ‘niet te herkennen’.

cc-foto: bw14

Verhullen helpt niet: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (35)