Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Voor tweede maal patiënten van hiv-virus genezen

  •  
05-03-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
6813314147_9dca299253_z
Twee dragers van het hiv-virus zijn daarvan genezen doordat een stamceltransplantatie succesvol werd herhaald. Twaalf jaar geleden was dit voor het eerst gelukt en sindsdien zochten wetenschappers naar manieren om de procedure te herhalen. De behandelende artsen namen stamcellen van een donor met een natuurlijke weerstand tegen het hiv-virus en transplanteerden die naar een Brit en een Duitser. Door de operatie veranderde het immuunsysteem van de patiënten. Ze werden resistent tegen het virus.
Met de doorbraak lijkt het voorgoed de wereld uit helpen van hiv een stuk dichterbij gekomen. Toch is het niet waarschijnlijk dat de behandeling in de nabije toekomst op grote schaal toegepast zal gaan worden. Er kleven nogal wat risico’s aan de procedure, die serieuze bijwerkingen kent. “Dit zal mensen inspireren dat genezing van hiv toch geen utopie is,” zegt Annemarie Wensing, viroloog aan het Universitair Medisch Centrum in Utrecht in The New York Times. De bevindingen van een onderzoek naar de behandeling worden vandaag gepresenteerd in Seattle.
Cc-foto: NIAID
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.