Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Vooral lage inkomens gepakt door hervormingen zorg

  •  
17-02-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ziekenzorg300.jpg
Wat iedereen eigenlijk al wist, nu bevestigd door onderzoek TNS NIPO
Het kabinet heeft besloten de zorg eens flink op de schop te nemen. Bezuinigingen zijn het uiteindelijke doel, al zou je dat bijna vergeten wanneer je continu de term ‘hervormingen’ hoort en de overheidsspotjes ziet. En daar waar bezuinigd wordt, moet iemand inleveren. Uit een onderzoek van TNS NIPO blijkt nu wie die ‘iemand’ is: vooral mensen met een lager inkomen zijn de dupe.
Het kabinet zegt met de hervormingen de zorg te willen verbeteren, maar bijna de helft van alle ondervraagden zegt dat de zorg duurder is geworden, terwijl een kwart zegt juist minder zorg te ontvangen.
Ook de ‘participatiemaatschappij’ blijkt tot nog toe een utopie. Meer dan de helft van de mensen geeft aan dat vrienden en familie helemaal niet kunnen bijspringen wanneer nodig.
Dat het kabinet een wel erg rooskleurig beeld heeft van de hervormingen in de zorg, bleek al uit de overheidsspotjes. Na een klacht van vakbond FNV oordeelde de Reclame Code Commissie dat de reclame uitingen een te rooskleurig en ongenuanceerd beeld geven van de veranderingen. De spotjes wekken het idee dat de nieuwe regels een positief effect zullen hebben, terwijl dit allerminst zeker is. Het ministerie van Volksgezondheid is het hier echter niet mee eens en is in hoger beroep gegaan.
TNS NIPO hield het onderzoek op verzoek van GroenLinks. GroenLinks-Tweede Kamerlid Corinne Ellemeet reageert nu:
Dit zijn zorgelijke cijfers. Met name de laagste inkomens ondergaan de pijnlijke effecten van de miljardenbezuinigingen op de zorg. De rechtse bezuinigingsagenda heeft onrechtvaardige gevolgen. De cijfers van TNS Nipo laten zien dat mensen in de problemen komen als zij zelf niet méér kunnen betalen voor hun zorg en geen familie of vrienden hebben die kunnen bijspringen. De beloftes van het kabinet over betere zorg worden niet nagekomen.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.