Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Vooral Max Havelaar smult van opbrengsten fairtrade chocola

  •  
10-11-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
115 keer bekeken
  •  
ANP-CacaoBoer300.jpg
Tweederde van verkoop gaat naar de stichting ... De rest van het geld bereikt de boer vaak niet
Tweederde van het geld dat door de verkoop van Max Havelaar producten wordt verkocht gaat naar de stichting. De rest van het geld bereikt de boer vaak niet. Dat meldt het Nederlands Dagblad, dat in samenwerking met lokale Afrikaanse journalisten onderzoek heeft gedaan naar de inkomsten van de boeren en de verschillende coöperaties die aan de stichting gekoppeld zijn.
Uit het onderzoek is verder gebleken dat veel boeren in onder andere Ghana, Kameroen, Ivoorkust en Nigeria niet eens bewust te zijn van het fairtrade concept. Ze betalen, zonder dat zelf te weten, bijvoorbeeld voor hun lidmaatschap aan coöperaties. Uit de ruim zeventig interviews die de journalisten hebben afgenomen blijkt verder boeren soms een bonus krijgen, maar dat eerder uitzondering dan regel is.
Max Havelaar reageert in Het Nederlands Dagblad op de bevindingen:
Wij doen zaken met de coöperatie, niet met de individuele boer. Van de prijs die wij betalen gaan nog allerlei kosten af, daar hebben wij geen grip op.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.