Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Vooral rechts Nederland gelooft in coronacomplotten

  •  
15-08-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
513 keer bekeken
  •  
Beëdiging nieuwe Kamerleden

© 2017-10-31 00:00:00 DEN HAAG - De beediging van Wybren van Haga (VVD) als lid van de Tweede Kamer. De politicus krijgt een zetel omdat er met de nieuwe ministersploeg ruimte is ontstaan in de

Vooral aanhangers van rechtse partijen geloven in complottheorieën over het coronavirus. Dat blijkt uit onderzoek van Kieskompas onder 8.000 Nederlanders, waarover dagblad Trouw bericht.
Zo vindt 22 procent van de PVV-stemmers en 20 procent van de SGP-stemmers het aannemelijk dat een toekomstig coronavaccin een chip bevat om mensen te kunnen volgen. Ook 9 procent van de FvD-stemmers blijkt ontvankelijk voor deze complottheorie, bij SP-stemmers gaat het om 6 procent. PVV’ers en FvD’ers blijken het vaakste te denken dat de farmaceutische industrie verantwoordelijk is voor de corona-uitbraak.
Wybren van Haga, FvD-lid, huisjesmelker en Kamerlid, verspreidde vrijdag ook een corona-complottheorie. Hij retweette een onjuist bericht over coronatesten, waarin ook nog eens stond dat de HIV-pandemie ‘fake’ is. Wereldwijd zijn er volgens cijfers van de WHO 33 miljoen mensen aan HIV/AIDS overleden, vorig jaar waren dat er naar schatting 690.000.
Traditiegetrouw geloven aanhangers op de politieke flanken vaker in complottheorieën. Dat blijkt ook bij dit onderzoek weer het geval te zijn. André Krouwel van Kieskompas wijst er tegenover Trouw wel op dat er bij extreemrechts meer complotdenkers zitten dan bij extreemlinks. “Extreemrechtse mensen wantrouwen alle overheden, terwijl links gelooft in een zekere maakbaarheid van de samenleving. Links vertrouwt de wetenschap ook iets meer.”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.